Ook Rabobank verlaagt grens voor negatieve spaarrente

30 april 2021 Banken.nl
Profiel
Meer nieuws over

Een week nadat ING bekendmaakte de grens voor negatieve spaarrente te verlagen, heeft ook Rabobank aangekondigd een negatieve rente te gaan rekenen op spaartegoeden van meer dan €100.000.

De bank stelt de rente voor haar betaal-, spaar- en beleggersrekeningen te wijzigen vanwege de aanhoudende lage rente in de markt. De aanpassing van de rente gaat in op 1 juli. Vanaf dan geldt voor zowel particuliere als zakelijke klanten een creditrente van -0,5% voor het deel van het tegoed boven €100.000. Dit geldt per rekening, niet per klant. Voor rekening- en spaartegoeden tot €100.000 blijft de rente staan op 0,01%.

Ook Rabobank verlaagt grens voor negatieve spaarrente

Rabobank volgt daarmee het marktvoorbeeld. INGde Volksbank en Triodos gaven eerder al aan de lat voor de negatieve rente per 1 juli te verlagen naar €100.000. ABN AMRO rekent pas negatieve rente vanaf €150.000.

Geen garantie op uitblijven verdere verlaging

Volgens Rabobank blijft 95,8% van alle klanten met deze aanpassing gevrijwaard van een negatieve rente. De bank stelt de groep die geraakt wordt door de negatieve rente zo klein mogelijk te willen houden. Rabobank kan echter – gezien de aanhoudende lage rentes – niet uitsluiten dat de lat in de toekomst verder verlaagd wordt.

De bank blijft sparen aanmoedigen, omdat ‘financiële zelfredzaamheid’ hoog op de maatschappelijke agenda staat. “Het is belangrijk om een buffer te hebben voor bijvoorbeeld onverwachte uitgaven, studie van kinderen, gevolgen van COVID of eerder stoppen met werken. Naast sparen zijn er ook andere manieren om het vermogen verder op te bouwen, zoals beleggen, investeren in een woning of het pensioen aanvullen.”