Witwasschikking zorgt voor verlies ABN AMRO

18 mei 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO rapporteert over het eerste kwartaal van 2021 een verlies van €54 miljoen. Het nettoverlies is inclusief de witwasschikking van €480 miljoen die de staatsbank vorige maand met het Openbaar Ministerie overeenkwam. Zonder de schikking zou de bank €426 miljoen winst hebben gemaakt.

De bank zucht tevens onder de lage rentes. Deze belangrijke bron van inkomsten voor ABN daalde met 11% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020. Toen verdiende de bank €1,5 miljard, inmiddels is dat ‘slechts’ €1,3 miljard. Dit is vooral te wijten aan de voortdurende druk op de marges van banken van wat zij aan rente kunnen vragen voor leningen en wat zij aan rente moeten betalen voor geld dat bij hen gestald wordt. ABN heeft dan ook aangekondigd de lat voor negatieve spaarrente per 1 juli te verlagen naar €150.000.

Richten op de toekomst

Ondanks het verlies is ABN AMRO-CEO Robert Swaak positief gestemd. “We zijn volledig gecommitteerd aan ons gematigd risicoprofiel en onze rol als poortwachter. Door de schikking kunnen we ons nu richten op de toekomst en op het realiseren van onze strategische prioriteiten en financiële doelstellingen.”

Witwasschikking zorgt voor verlies ABN AMRO

Tevens wijst Swaak op de positieve punten van het kwartaaloverzicht. Zo is het marktaandeel van ABN in de hypotheeksector gegroeid naar 17%, is de kapitaalpositie sterk gebleven, loopt het antiwitwasprogramma op schema en zijn de eerste bezuinigingen – ABN AMRO wil in 2024 €700 miljoen besparen – gerealiseerd. 

Swaak verwacht tevens, mits het vaccinatieprogramma gestaag blijft vorderen, later dit jaar een sterke economische opleving als de lockdownmaatregelen worden versoepeld. “Tot die tijd blijven we de bank door het Covid-19 tijdperk heen loodsen en steunen we onze klanten waar mogelijk.”

Witwasfraude

De witwasschikking werd halverwege april bekend gemaakt. Volgens justitie is ABN AMRO ernstig tekortgeschoten in de naleving van wetgeving die witwassen moet voorkomen. Drie voormalig leden van de raad van bestuur – Gerrit Zalm (oud CEO), Joop Wijn en Chris Vogelzang – worden in de schikking als ‘verdachten’ gekenmerkt. Of zij daadwerkelijk persoonlijk vervolgd kunnen worden zal nog moeten blijken. 

ABN AMRO erkent dat er fouten zijn gemaakt, waarvoor de bank zijn “oprechte excuses” aanbiedt. Volgens Swaak zijn de verwachtingen van de klanten en samenleving niet waargemaakt: “Dat doet ons pijn en we nemen hiervoor de volle verantwoordelijkheid.”

Inmiddels heeft ABN de antiwitwasafdeling behoorlijk opgeschaald. De bank heeft de afgelopen drie jaar €1 miljard besteed om witwassen te voorkomen en wil de aankomende twee jaar nog eens een miljard steken in het op orde krijgen van de poortwachtersfunctie. “Momenteel werken er 3.800 medewerkers continu om financiële criminaliteit te bestrijden”, aldus Swaak.