Beurskoers bepalend voor ochtendhumeur
Een gebroken nacht, bruut gestoord worden door de wekker terwijl je een mooie droom had, om er vervolgens achter te komen dat de koffie ook nog eens op is: het zijn de bekende traditionele ingrediënten die mogelijk zorgen voor een ochtendhumeur. Beleggers hebben echter een breder spectrum aan ‘ochtendhumeur-triggers’; een kwart van hen laat namelijk zijn ochtend verpesten door een negatieve beurs- en/of Bitcoin-koers.
Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Stoic onder 1.000 Nederlandse beleggers. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat de helft van de beleggers dagelijks zijn beleggingen bijhoudt. Jonge mannen geloven daarbij dat ze een bovengemiddeld verstand van beleggen hebben, tegelijkertijd heeft deze groep ook het meeste spijt van hun beleggingen.
Vanwege de lage (en soms negatieve) rentestanden is beleggen steeds populairder aan het worden. Maar niet iedereen kan zijn hoofd koel houden op de beurs. Eén op de vier Nederlandse beleggers stelt dat de waarde in diens beleggingen zijn of haar humeur kan beïnvloeden. Met name jongeren (18-35 jarigen) hebben daar last van. Tevens stelt 40% van de jongeren iemand te kennen die chagrijnig wordt van een negatieve beursontwikkeling.
Saai en succesvol
Volgens Freddy Forger, partner bij Stoic, heeft het geen zin om dagelijks de beurs in de gaten te houden. “Sterker nog, dat werkt juist averechts.” Forger raadt juist aan beleggingen te spreiden en vervolgens minimaal 10 jaar niks te doen. “Koersen schommelen van dag tot dag, maar op de lange termijn groeit de wereldeconomie altijd. Keer op keer toont onderzoek aan dat je het beste rendement realiseert met deze aanpak. Het is saai, maar succesvol.”
Uit het onderzoek blijkt echter dat deze 'passieve' strategie impopulair is bij vooral jonge mannen. Zes op de tien van deze groep gelooft namelijk dat het mogelijk is om de ‘beurs te verslaan’. Tevens stelt 24% van de mannelijke 18 tot 35-jarigen dat zij bovengemiddeld verstand hebben van beleggen; bij jonge vrouwen is dat slechts 7%. Desondanks zijn mannen niet succesvoller dan vrouwen. Sterker nog: een op de vier jonge mannen heeft spijt van de aandelen of crypto’s die hij (ver)kocht.
“Niemand heeft een glazen bol waarmee hij de beurs kan voorspellen”, legt Forger uit. “Dat geldt ook voor jonge gasten die blaken van het zelfvertrouwen. Met deze instelling hebben ze meer te zoeken in het casino dan op de beurs. Jonge mannen bewijzen voor iedereen dat een actieve beleggingsstrategie simpelweg niet werkt.”