BNP Paribas ‘neemt klanten over’ van Credit Suisse

24 november 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Credit Suisse heeft aangekondigd dat het zijn hedgefonds-klanten actief gaat doorverwijzen naar de Franse afdeling van BNP Paribas. De twee banken hebben een zogenoemde ‘referral agreement’ ondertekend. De overgang van klanten (alsook de overdracht van bijbehorende activa en werknemers) moet eind 2021 afgerond zijn.

Na enkele schandalen maakte de Zwitserse bank onlangs bekend dat het voornemens was om zijn zakenbankactiviteiten in te willen perken, waaronder de ondersteuning van hedgefondsen. Zo leed Credit Suisse onlangs een miljardenverlies als gevolg van de ondergang van hedgefonds Archegos.

Het Financieele Dagblad benoemt tevens de schandalen rondom fraude en valsheid in geschifte bij de zogeheten ‘tonijnobligaties’ ($675 miljoen) en de ondergang van het Brits-Australische Greensill Capital (goede leningen gemixt met risicovolle kredieten).

BNP Paribas ‘neemt klanten over’ van Credit Suisse

Het FD schrijft dat Credit Suisse zich meer zal toeleggen op vermogensbeheer voor rijke klanten. De bank trekt hier €2,8 miljard vooruit en wil daar de aankomende drie jaar nog eens 500 bankiers voor aantrekken. Het vermogensbeheer moet met behulp van deze financiële injectie leiden tot een gecentraliseerd proces.

BNP Paribas toont zich met de deal overigens tot een belangrijke speler op de Europese ‘hedgefondsmarkt’. In 2019 nam de Franse bank namelijk ook al de hedgefondsactiviteiten van Deutsche Bank over, nadat de Duitse bank twee jaar geleden de aandelenhandel had afgestoten.