UBS wil helft Credit Suisse-personeel de deur wijzen

30 juni 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Het wordt een lange zomer voor het personeel van Credit Suisse. Amper drie maanden na de overname is UBS voornemens om vanaf juli meer dan de helft van het 45.000-koppige personeelsbestand de laan uit te sturen.

Ingewijden stellen tegenover Bloomberg dat met name bankiers, handelaren en ondersteunend personeel in Londen, New York en Azië voor hun plek zouden moeten vrezen. Middels drie ontslagrondes (in juli, september en oktober) wil UBS de personeelskosten met zo’n $6 miljard drukken.

Al met al zou UBS van plan zijn om het gecombineerde personeelsbestand met een derde te verminderen. Samen tellen UBS en Credit Suisse momenteel 120.000 medewerkers, dus dat komt neer op het ontslaan van zo’n 35.000 medewerkers.

UBS wil helft Credit Suisse-personeel de deur wijzen

Sergio Ermotti – de vervanger van Ralph Hamers – waarschuwde eerder al voor “pijnlijke beslissingen” omtrent het schrappen van banen na de overname van Credit Suisse, al gaf hij destijds geen details over de daadwerkelijke aantallen.

Overname

Hoewel Credit Suisse al langer geplaagd werd door schandalen, kwam de Zwitserse bank in maart pas echt in de problemen. Bij de publicatie van het jaarverslag werden er onregelmatigheden in de boekhouding aan het licht gebracht, waarna de beurswaarde van de bank kelderde en er een bankrun dreigde.

Uiteindelijk zou UBS het noodlijdende bedrijf uit zijn lijden verlossen. De bank betaalde €3 miljard voor de overname. De Zwitserse overheid en centrale bank hielpen daarbij met behulp van een garantiestelling van 109 miljard frank.