Cindy Kremer (Vereniging Eigen Huis): “Wonen is een grondrecht”

20 december 2021 Banken.nl

Verduurzaming, betaalbaar wonen, maatschappelijke ontwikkelingen; een greep uit actuele en relevante onderwerpen die ter sprake kwamen in het gesprek dat Amy Reijgersberg van de Leaders in Wonen-podcast had met Cindy Kremer, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Kremer (49) groeide op in het gelderse Doorwerth. Na haar studie Bedrijfskunde begon ze haar carrière bij IKEA Retail, waarna ze overstapte naar Friesland Campina. Vervolgens vervulde ze van 2007 tot 2014 de rol van HR directeur en commercieel directeur bij The Greenery. Sinds 2014 is ze algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Dat Kremer bij de VEH terecht is gekomen mag opvallend worden genoemd gezien haar retail achtergrond. “Ik kom juist uit de consumentenhoek”, vertelt ze. Ze heeft wel veel ervaring met het werken in grote professionele verenigingen opgedaan die ze goed kan gebruiken. “Vandaar dat de overstap naar VEH goed op mijn pad lag.”

Cindy Kremer, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis

Groeiend ledental

Als directeur van de VEH ziet Kremer dat er een en ander is gebeurd gedurende de zeven jaar dat zij aan het hoofd staat. Ze constateert dat de positie van de vereniging in de maatschappij relevant is, gezien het “ongelooflijk gegroeide” ledental. “Toen ik begon waren er zo’n 640.000 en inmiddels hebben we meer dan 800.000.” Daarnaast zijn ze vooral  meer “agile” gaan werken, vertelt ze.“We zijn meer gedigitaliseerd; daarin hebben we steeds meer slagen gemaakt.”

Dat wordt volgens haar mogelijk gemaakt door de betrokken medewerkers bij de organisatie. “De mensen zijn buitengewoon intrinsiek gemotiveerd en kritisch. Kritisch naar zowel marktpartijen als overheid, maar ook kritisch naar elkaar. Maar wel op een authentieke en constructieve manier”,  aldus Kremer. “Dat is wat ons uniek maakt en wat ook het werk bij Vereniging Eigen Huis elke dag weer tot een groot plezier maakt.”

Voor Kremer is het volstrekt duidelijk voor wie de VEH de belangen behartigt. “We doen het voor de Nederlandse huiseigenaren en voor niemand anders”, zegt ze en legt uit dat ze daarbij twee hoofdactiviteiten hebben.“Aan de ene kant is het belangenbehartiging, dus het lobbyen en informeren van onze leden, en aan de andere kant de individuele dienstverlening waarbij wij producten en diensten aanbieden die voor onze leden relevant zijn.”

Verhitte woningmarkt

De verhitte woningmarkt waarin we de laatste jaren zijn terechtgekomen is een belangrijk thema. “Er is een enorm tekort en de woningmarkt dreigt zelfs een beetje droog te koken. Die hele ontwikkeling hebben wij gezien. Dat is iets waar wij ons toe moeten verhouden.”

Vanuit die optiek toont Kremer haar bezorgheid over de situatie. “We hebben een enorm tekort aan woningen, zo’n 350.000. Dat zal de komende jaren alleen nog maar oplopen”. Een oplossing is volgens haar niet eenvoudig vanwege verschillende aspecten die een versnelling van de woningbouwproductie in de weg staan. “We hebben bijvoorbeeld nog steeds te maken met enorm lange doorlooptijden, zo duurt de tijd van een plan tot aan realisatie zeven jaar.”

Samenwerking met andere en wisselende partijen vormt een belangrijk onderdeel van haar werk. “We zijn natuurlijk een consumentenorganisatie pur sang”, vertelt ze. “Dus degenen die we vaak tegenkomen zijn bijvoorbeeld consumentenbonden, maar ook de Woonbond en partijen zoals Bouwend Nederland of de Neprom.” Ook is er regelmatig overleg met de politiek. “We hebben contact met  kamerleden, met mensen van het ministerie. Kortom: het is nooit stil.”

Verduurzaming

Een actueel punt van aandacht dat ook op de radar staat van de VEH is verduurzaming, laat Kremer weten. “We staan aan de vooravond van een grote verduurzamingsoperatie en wij doen als vereniging veel onderzoek hoe huiseigenaren dat beleven.” Uit het onderzoek bleek dat huiseigenaren “absoluut bereid” zijn om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning.

“Huiseigenaren vinden dat ze daar zelf een rol en een verantwoordelijkheid in hebben, maar   accepteren niet dat alle kosten en risico’s klakkeloos bij hen worden neergelegd. Als je dan wat van die kosten en risico’s kunt wegnemen, of in ieder geval niet op en individuele huiseigenaar afwendt, dan gaat zo’n verduurzamingsoperatie veel sneller.”

"Is een huis om in te wonen of is het een belegging om geld mee te verdienen?”

Het onderzoek laat ook zien dat meningen over verduurzaming nogal ver uiteen kunnen liggen en voor controverse zorgen. “Er zijn weing onderzoeken waar Nederlandse huiseigenaren zo gepolariseerd zijn als het onderwerp verduurzaming”, aldus Kremer. “Er zijn mensen die al energienegatief zijn, die dus al energie opleveren. Aan de andere kant zijn er mensen die niet weten waar ze moeten beginnen omdat veel nog onduidelijk is.”

“Onder onduidelijkheid of onzekerheid gaan mensen toch hun hand op de knip houden”, gaat Kremer door. “Dat maakt hen terughoudend. Er zijn ook nog veel dingen in ontwikkeling; we staan nog maar aan het begin. Tegelijkertijd dringt de tijd, dus het is een complexe opgave.”

Starters vissen achter het net

De al genoemde oververhitte woningmarkt is volgens Kremer vooral ook een probleem voor de zogeheten ‘starters’ omdat die woningen er haast niet zijn. “Hebben ze een woning gevonden, moeten ze hem nog zien te bemachtigen.” Ze legt uit dat starters steeds vaker moeten concurreren met beleggers en daardoor achter het net vissen. “Vervolgens moeten ze de woning die ze hadden willen kopen voor een heel hoog bedrag huren.”

Kremer vindt dat we niet moeten vergeten dat de “woningmarkt niet zomaar een markt” is. “Wonen is een grondrecht’, zegt ze resoluut. “Dat staat in onze grondwet, dat is ook niet voor niets. Ik vind dat we ons daar meer bewust van moeten zijn op het moment dat we het hebben over huiseigenaren, over woningmarkt, over kansen op die woningmarkt, over ‘Is een huis om in te wonen of is het een belegging om geld mee te verdienen?’”

Het werk bij Vereniging Eigen Huis doet ze met veel passie en enthousiasme, zoals ze ook haar verhaal vertelt. “Als je iets kunt bereiken, of het nou gaat om een gunstiger tarief voor energie, of je kunt bereiken dat banken op een andere manier met hun rekenrente omgaan op het moment dat hypotheken worden overgesloten, dan kun je vaak voor heel veel mensen net het verschil betekenen tussen wel of niet rond kunnen komen.”

“Dát vind ik heel mooi”, besluit ze. “Dát maakt dat ik dit werk gewoon elke dag met ontzettend veel passie en plezier doe.”

Luister hier de volledige aflevering.