Aantal faillissementen in Nederland neemt toe

21 juni 2022 Banken.nl

Hoewel de coronacrisis (vooralsnog) niet de verwachte faillissementsgolf veroorzaakte, moeten Bijzonder Beheer-afdelingen zich mogelijk alsnog opmaken voor een piekmoment. Na een daling in april zijn er in mei toch fors meer bedrijven in Nederland failliet gegaan: 191 bedrijven gingen afgelopen maand kopje onder (85 meer dan in april 2022). Dat blijkt uit cijfers van Altares Dun & Bradstreet.

Uit diezelfde cijfers van de bedrijfsdataspecialist blijkt het ook om een stuk meer faillissementen te gaan in vergelijking met dezelfde maand in 2021. Alleen in november 2021 vielen er meer faillissementen te noteren (206) dan in de afgelopen maand. De onderzoekers stellen dat de huidige stijging mogelijk een trend breekt van dalende cijfers. Sterker nog, men vreest dat dat afgelopen maand slechts een voorloper is op meer maanden met hogere cijfers.

De experts van Altares Dun & Bradstreet leggen uit dat bedrijven te maken krijgen met verschillende wegvallende) overheidsmaatregelen en financiële buffers die leegraken. De stijging van de grondstofprijzen (en dus ook de druk op productiecapaciteit die fabrikanten voelen), de onzekerheden van de gehele logistieke keten, de inflatie, de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China hebben een negatieve invloed op de Nederlandse economie.

Aantal faillissementen in Nederland neemt toe

“Vorige maand zeiden we al voorzichtig dat de lage aprilcijfers als stilte voor de storm voelden”, legt Joris Peeters (Chief Data Specialist bij Altares Dun & Bradstreet) uit. “de stijging komt dus niet als een verrassing, maar we zitten nog lang niet op het niveau van vóór corona. Dit najaar starten bedrijven met het terugbetalen van belastingschulden. Dát, maar ook teruglopende reserves, zal het aantal faillissementen een impuls geven, verwachten we.”

0,01% failliet

De meeste faillissementen vielen “net als altijd” in de handel en bouw. In mei gingen 37 handelsbedrijven (bijvoorbeeld retailers en groothandels) failliet: het hoogste aantal in die sector sinds januari 2021. In heel 2021 kende de sector bijna 300 faillissementen – meer dan elke andere sector.

Ook in de bouw vielen er met 33 faillissementen rake klappen. Gecorrigeerd voor de omvang van sectoren gingen de meeste bedrijven echter failliet in andere sectoren: in ‘vervoer en opslag’ en de industrie gingen bijna 0,03% van de bedrijven failliet. In de bouw (0,02%) en handel (0,015%) was dat aanzienlijk minder. Gemiddeld gezien over alle sectoren is minder dan 0,01% van de ondernemingen in mei failliet gegaan.