Leaders in Finance Academy presenteert podcast over Bijzonder Beheer

29 november 2021 Banken.nl 6 min. leestijd

De NOW-regeling, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo), Borgstelling MKB-kredieten en Klein Krediet Corona: het is slechts een greep uit de vele overheidsmaatregelen om ondernemers tijdens de coronacrisis financieel te ondersteunen. Maar wat gebeurt er met de bedrijven die bijna anderhalf jaar aan een ‘financieel infuus’ hebben gelegen, nu de generieke steunmaatregelen zijn stopgezet en er alweer een volgende lockdown dreigt?

Kortom: Hoe druk wordt het op de Bijzonder Beheer-afdeling? Een vraag die een jaar geleden centraal stond, beantwoord leek en inmiddels weer aan een comeback bezig is. In de tweede educatieve podcastserie van de Leaders in Finance Academy nemen kopstukken uit de Bijzonder Beheer-keten luisteraars mee naar de ‘eerste hulpafdeling’ van banken, investeerders, leasemaatschappijen en zelfs factoringbedrijven.

Welkom in de wereld van Bijzonder Beheer, waar bedrijven een tweede kans krijgen op een financieel gezond leven. Coronacrisis of niet, er zullen altijd bedrijven zijn die in de problemen komen en kopje onder dreigen te gaan. Een oplossing is daarbij niet vanzelfsprekend. Bijzonder Beheer stelt vast welk bedrijf levensvatbaar is en welke niet.

Bij een gunstige beoordeling wordt er – samen met de ‘patiënt’ – naar een duurzame oplossing gezocht. Is de rek eruit, dan wordt het bedrijf ontmanteld om op die manier het grootste deel van de schulden af te betalen. In een zesdelige educatieve audio-ervaring neemt Leaders in Finance Academy de luisteraar mee op reis in de veelzijdige wereld van Bijzonder Beheer.

Zo wordt er onder andere besproken hoe sommige bedrijven er weer bovenop worden geholpen, terwijl andere het juist niet redden. Tevens wordt er gekeken naar de toekomst, waarin de vraag staat hoe financiële instellingen zich proactief kunnen opstellen om betalingsproblemen bij bedrijven te voorkomen.

Aan het woord komen onder meer Barbara Stam (Head of Financial Restructuring & Recovery bij ABN AMRO), Edwin Langelaan (Manager Operations Zakelijk Financieren bij de Volksbank), Jan Adriaanse (Hoogleraar Turnaround Management verbonden aan de Universiteit Leiden en partner bij BFI in Amsterdam), Piet Neijt (Senior Rechter en lid van de WHOA-pool), Sander Dekker (Minister voor Rechtsbescherming), Rosaline Zuurbier (Eigenaar van familiebedrijf Zuurbier & Co), Stefan van Rossum (Partner en hoofd herstructurering en insolventie bij Van Doorne) en Roelof van der Wielen (Partner en senior bedrijfsadviseur UNO Bedrijfsadviseurs).

Het gehele speelveld

De Bijzonder Beheer-podcastserie is de tweede ‘Insight’ van de Leaders in Finance Academy, een samenwerkingsverband van Banken.nl en Leaders in Finance, de wekelijkse podcast waarin Jeroen Broekema in gesprek gaat met leiders in de financiële sector.

Ernst Beskers - mede-oprichter van Leaders in Finance Academy en Banken.nl - legt uit dat de Leaders in Finance Academy is opgericht voor professionals in de financiële sector. Middels educatieve podcasts – te beluisteren vanuit de eigen LIFA-podcastapp – worden zij meegenomen in de talloze ontwikkelingen in een branche die volop in beweging is. Denk hierbij aan de witwasbestrijding (de eerste Insight), open finance en sustainable finance.

“We hebben de Academy opgericht omdat wij geloven in de podcast als medium om te leren”, vertelt Beskers. “Ik weet zeker dat we er wederom in geslaagd zijn om een ontzettend interessante én leerzame serie neer te zetten. Het volledige speelveld van Bijzonder Beheer komt aan bod; van rechter tot ondernemer en van minister tot bankier. In zes afleveringen krijgen onze luisteraars vanuit verschillende perspectieven een brede kijk op de complexe wereld van Bijzonder Beheer.”

Podcast Bijzonder Beheer

Kennispartners

Voor elke Insight werkt LIFA samen met kennispartners. Bij de Bijzonder Beheer-serie zijn dat Van Doorne, de Nederlandse Vereniging van Banken, UNO Bedrijfsadviseurs en Talent&Pro.

Van Doorne beschikt over een multidisciplinair Herstructurering & Insolventieteam. De advocaten, notarissen en fiscalisten van dit team treden op voor banken (bijzonder beheer), ondernemingen in financieel zwaar weer en beleggers in non-performing loans bij Nederlandse en internationale herstructureringen. Als kennispartner heeft Van Doorne input geleverd voor de podcast vanuit juridisch perspectief, waaronder input om de complexe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) op een verhelderende manier uit te lichten.

Via de monitoring van de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering wordt periodiek over de dienstverlening aan MKB-ondernemers in Bijzonder Beheer gerapporteerd. De NVB steunt de Leaders in Finance Academy dan ook in zijn doelstelling om de belangrijke wereld van Bijzonder Beheer een podium te geven.

UNO Bedrijfsadviseurs is onder andere goed thuis in minnelijke akkoorden en de WHOA. “Met recht is Bijzonder Beheer en de impact daarvan op de ondernemer dan ook een belangrijk specialisme”, legt UNO uit. “Om deze reden hebben we ons als kennispartner aangesloten bij deze podcastserie van de Leaders in Finance Academy.

Talent&Pro is de vierde en laatste kennispartner. De detacheerder houdt zich bezig met de werving, selectie en bemiddeling van tijdelijk en vast Bijzonder Beheer-personeel binnen de financiële sector. In haar missie om samen met opdrachtgevers bedrijven in financiële nood bij te staan, heeft Talent&Pro zich als kennispartner verbonden aan de Bijzonder Beheer-insight.

Voorproefje

Alle zes de afleveringen van de Insight over Bijzonder Beheer zijn nu te beluisteren. Benieuwd naar een voorproefje? Luister hier:

Hoewel de Bijzonder Beheer-reeks nog geen dag oud is, staan de volgende Insights alweer in de steigers. Zo staat de derde serie in het teken van Open Finance, een ontwikkeling die de digitalisering van banken nóg verder moet versnellen en de branche de komende jaren een ander gezicht zal geven. De vierde serie gaat over Sustainable Finance.