Rabobank presenteert nieuwe bestuursvoorzitter: Stefaan Decraene

07 september 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De opvolger van Wiebe Draijer is na een zoektocht van een jaar bekend. Rabobank heeft de Belg Stefaan Decraene voor de aankomende vier jaar benoemd tot voorzitter van de groepsdirectie. Mits Decraene wordt goedgekeurd door de toezichthouders start hij in het najaar van 2022, zodra zijn huidige werkzaamheden bij BNP Paribas zijn afgerond. Tot die tijd neemt CFO Bas Brouwers de honneurs waar als ad interim-CEO (Draijer stopt per 1 oktober).

Decraene is met zijn dertig jaar aan ervaring op operationeel en bestuurlijk niveau een zwaargewicht uit de Belgische bancaire sector. Hij was onder meer CEO van Dexia Bank België en was als lid van het Executive Committee van Dexia Groep verantwoordelijk voor retail- en commercial banking. De afgelopen tien jaar was de Decraene lid van het Executive Committee van BNP Paribas en was hij verantwoordelijk voor de internationale retail- en commercial bankingafdelingen.

Het Financieele Dagblad schrijft dat Rabobank met Decraene heel veel krijgt (“iemand met een lange staat van dienst en weinig krasjes in zijn reputatie”), maar ook heel veel niet krijgt. Volgens de krant hadden analisten verwacht dat de nieuwe topman iemand was “met politieke bagage, een Nederlander, iemand die de gevoeligheden rond de boeren begrijpt, maar ook vrienden heeft bij de toezichthouder”. Daarnaast hoopte Draijer op een vrouwelijke opvolger.

Stefaan Decraene, Bestuursvoorzitter, Rabobank.

Stikstofcrisis

Vanuit Rabobank klinken echter louter positieve geluiden. RvC-voorzitter Marjan Trompetter omschrijft Decraene als een resultaatgerichte leider, die samenwerking stimuleert en uitdaagt tot persoonlijke groei. “Uit alles blijkt dat mensen graag met en voor hem werken. Juist nu is dat van groot belang om onze coöperatieve missie in de samenleving waar te maken.”

Volgens Trompetter slaagde Decraene erin om grote transformaties door te voeren bij twee Europese grootbanken. Vaardigheden die hem ongetwijfeld goed van pas komen. Zo zal de stikstofcrisis een heet hangijzer vormen bij de start van zijn voorzitterschap. Een deel van de Tweede Kamer vindt namelijk dat Rabobank moet meebetalen aan het oplossen van de crisis.

De bank – de grootste financier van de agrarische sector in Nederland – zou jarenlang terughoudend zijn geweest om verduurzamingsplannen van boeren te financieren. Anderzijds konden boeren die wilden uitbreiden wel aan geld komen. Omdat de bank niet van plan is om leningen van boeren (die moeten worden uitgekocht) kwijt te schelden, overwegen partijen zoals Milieudefensie een klimaatproces tegen de bank.

Volgens het FD vragen bronnen in de markt zich af of Decraene genoeg politieke connecties in Den Haag heeft om de bank behoorlijk door de stikstofcrisis te leiden.

Wisseling van de wacht

De komst van Decraene betekent ook het einde van acht jaar groepsdirectievoorzitterschap van Wiebe Draijer. Trompetter benadrukt dan ook de “betekenisvolle bijdrage” van de vertrekkend topman. “Onder zijn inspirerend leiderschap heeft hij het Nederlands bankbedrijf verenigd en werd onze missie ‘Growing a better world together’ de leidraad van ons doen en laten.”

“Dit alles ging hand in hand met het revitaliseren van de coöperatie en een sterke focus op diversiteit en duurzaamheid. Hij heeft hiermee een substantiële bijdrage geleverd aan een betere coöperatie én een betere  bank. Het maakt dat er een robuuste uitgangspositie ligt voor zijn opvolger", besluit Trompetter.