Verbond van Verzekeraars organiseert Klimaatmiddag

13 september 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Van bosbranden tot overstromingen en van extreme hagelbuien tot aanhoudende droogtes – schade veroorzaakt door extreem weer neemt elk jaar verder toe. Alleen al in 2020 richtte natuurrampen voor zo’n $210 miljard aan schade aan; $82 miljard daarvan komt voor rekening van verzekeraars. Al met al zou slechts 8% van alle verzekeraars wereldwijd bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het Verbond van Verzekeraars acht het dan ook hoog tijd om alle spelers uit de verzekeringssector bijeen te brengen en organiseert op 11 oktober de Klimaatmiddag. “Door klimaatverandering heeft onze samenleving te maken met nieuwe risico’s”, legt de belangenbehartiger uit. “Deze hebben op hun beurt een enorme impact op onze sector. Hoe pas je je daar als verzekeraars op aan?”

De Klimaatmiddag wordt afgetrapt met de keynote-speech van weervrouw en klimaatdeskundige Helga van Leur over de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering en wat de sector kan doen om zich hierop voor te bereiden.

Verbond van Verzekeraars organiseert Klimaatmiddag

Vervolgens gaan deskundigen in deelsessies met elkaar de diepte in en beantwoorden vragen zoals:  Hoe kunnen verzekeraars schade op een circulaire en duurzame manier herstellen? In hoeverre kan de sector voorlopen op en afwijken van de producteconomie en een strategisch, duurzaam beleggingsbeleid voeren. En tot slot ‘hoe zit het early warning system van het KNMI in elkaar en wat voor impact kan dit nieuwe systeem op kleine en grotere schaal hebben?

Onder meer Dennis Heijnen (Beleidsadviseur Financieel Economische Zaken Verbond van Verzekeraars), Peter Siegmund (klimaatonderzoeker KNMI), Detmer Koekoek (Director Financial Sector Royal Haskoning DHV), Vanessa Otto-Mentz (Partner Deloitte Risk Advisory), Gijs Kloek (Senior Manager Actuarial Achmea) en Bart van den Hurk (Stategic Research Manager Deltares) spreken tijdens het evenement.

“We staan uitgebreid stil bij deze en meer uitgaande topics”, aldus het Verbond. “Het moment waarop betrokkenen uit de sector samen komen om elkaar te leren kennen, met elkaar te discussiëren en samen naar inspirerende sprekers te luisteren.”

Meer informatie is hier te vinden.