‘Positieve’ spaarrente terug van weggeweest

27 september 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Nu de Europese Centrale Bank voor de tweede keer in korte tijd zijn belangrijkste rentes heeft verhoogd, schieten de spaarrentes die banken aanbieden verder omhoog. Onder meer bunq, Nationale-Nederlanden, Openbank, NIBC Direct en Lloyds Bank bieden per 1 oktober een ‘flink’ verhoogde spaarrente aan.

De rentestap van de ECB heeft alles te maken met het beteugelen van de huidige inflatie. Daarbij wordt de theorie gehanteerd dat een hogere rente lenen duurder maakt, waardoor consumenten minder uitgeven en de vraag naar producten en diensten vervolgens afneemt. Deze verminderde consumentendrang zou er tot slot voor moeten zorgen dat de prijzen minder hard stijgen.

De verhogingen betekenen niet alleen dat banken weer geld ontvangen voor het stallen van hun geld bij de ECB, maar ook dat ze meer rente moeten betalen als ze geld van de ECB willen lenen. Dat maakt het voor banken dus gunstiger om geld van spaarders aan te trekken. Al met al lijken negatieve spaarrentes voorlopig tot het verleden te behoren.

‘Positieve’ spaarrente terug van weggeweest

No-brainer

Online bank bunq is één van de banken die aankondigde per 1 oktober zijn spaarrente te verhogen met. In het geval van bunq met 0,27% – een verdrievoudiging van het huidige rentetarief. Het nieuwe tarief geldt voor zowel persoonlijke als zakelijke spaar- en betaalrekeningen.

“Gebruikers voelen prijsstijgingen steeds meer in de portemonnee, vooral in hun dagelijkse uitgaven”, legt bunq-CEO Ali Niknam uit. “Door een hogere spaarrente te bieden, proberen we deze kloof tussen inflatie en spaarrente zoveel mogelijk voor hen te dichten. Bij bunq kiezen we altijd voor volledige transparantie; ons besluit om de rente te verhogen was daarom een no-brainer.”

Met de renteverhoging zal bunq een aantal plekken omhoog schieten in de lijst van vergelijkingssite spaarrente.nl, al moet het nog wel voorrang verlenen aan Renault bank (0,65%), Bigbank (0,65%), LeasePlan Bank (0,40%), Openbank (0,40%) en Klarna (0,30%).

Van de grootbanken namen ING, Rabobank en de Volksbank na de eerste ECB-rentestijging afscheid van de negatieve spaarrente – verdere renteverhogingen zijn vooralsnog niet aangekondigd.