Obvion breidt pilot uit naar 10.000 extra flexwerkers
Mensen met een flexibel arbeidsrelatie moeten eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Dat is het startpunt van het initiatief van Obvion, Vereniging Eigen Huis en Randstad, die een perspectiefverklaring hebben ontwikkeld. In december 2013 zijn deze drie partijen begonnen met een pilot. Tot 1 oktober 2014 toetsen zij de haalbaarheid van de perspectiefverklaring, waarmee medewerkers met een flexibel contract een hypotheek kunnen krijgen door opleiding, werkervaring, competenties, functie en arbeidsmarktsituatie te toetsen.
Uitbreiding pilot naar 10.000 extra flexwerkers
Uit de reacties op de proef die de drie partijen heeft gehouden onder 1.000 flexmedewerkers blijkt dat er veel belangstelling is voor dit initiatief. De positieve reacties hebben ertoe geleid dat de drie partners de perspectiefverklaring nu voor 10.000 extra flexmedewerkers bereikbaar maken. Mensen met een flexibele arbeidsrelatie komen nu vaak nauwelijks in aanmerking voor een hypothecaire lening, omdat banken graag een werkgeversverklaring willen zien. De perspectief verklaring moet hiervoor dienen als alternatief.
Toetsing op vooruitzichten op werk
Bij een perspectiefverklaring wordt naar de vooruitzichten op werk gekeken en niet alleen zoals nu gebruikelijk naar het arbeidsverleden. Obvion, Vereniging Eigen Huis en Randstad bemerken een toenemende vraag naar hypotheken onder mensen met flexibele contracten.
“Flexmedewerkers komen vaak niet in aanmerking voor een hypotheek, hoewel hun inkomen daarvoor voldoende en stabiel is en de vooruitzichten goed zijn. Deze hypotheekimpasse willen we gezamenlijk doorbreken. Nu de woningmarkt uit het dal klimt en kopers weer kansen biedt, moet de grote en groeiende groep flexmedewerkers mee kunnen doen”, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis.
“Naast het huidige werk en inkomen moet ook het arbeidsperspectief van de medewerker worden meegewogen bij het verstrekken van een hypotheek. In een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt is het van belang om naast de beoordeling op inkomen en contract, mensen te beoordelen op hun kansen op de arbeidsmarkt en op mobiliteit en flexibiliteit”, stelt Alje Kuiper, directeur innovatie Randstad Nederland.