Van Lanschot Kempen ‘adopteert’ Mercier Vanderlinden

09 januari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Mercier Van Lanschot is de nieuwe telg binnen de familie van Van Lanschot Kempen. Het nieuwe kroost is het resultaat van een (versnelde) overname van Mercier Vanderlinden door Van Lanschot Kempen. De vermogensbeheerder nam in juli 2021 al 70% van de Belgische assetmanager over en sprak destijds af dat het volledige bedrijf voor 2025 volledig overgenomen moest worden.

Sinds het eerste deel van de overname werkten Mercier Vanderlinden en Van Lanschot België steeds nauwer samen, onder meer in de verstrekking van Lombard-leningen en het gebruikt van de depotbankfunctie. Vanwege het succes van die samenwerking heeft het duo – dat samen verdergaat als Mercier van Lanschot – besloten om het tweede deel van de overname naar voren te halen.

Voor het resterende 30%-belang betaalt Van Lanschot Kempen 53% in cash en 47% in aandelen met een lock-up tot 2030. Daarnaast hebben de managing partners van Mercier Vanderlinden een belang genomen van ruim 3% in Van Lanschot Kempen – tevens met lock-up tot 2030. Ook behouden zij een managementfunctie.

Van Lanschot Kempen ‘adopteert’ Mercier Vanderlinden

Verankeren

“Zowel Van Lanschot België als Mercier Vanderlinden groeien snel”, legt Maarten Edixhoven (voorzitter van Raad van Bestuur Van Lanschot Kempen) uit. “Wat laat zien dat zij relevant zijn voor hun klanten. Beide partijen vullen elkaar goed aan op het gebied van klantenportefeuille en -netwerk, productaanbod en expertise.”

Edixhoven stelt dat het als een logisch moment voelt om nu te versnellen en de verankering van Van Lanschot Kempen in België te versterken met “een onderscheidende en persoonlijke propositie” voor zijn klanten. “Dit met één management-team, toewerkend naar één robuuste organisatie onder de naam Mercier Van Lanschot. Ik ben ook verheugd over het commitment van de partners van Mercier Vanderlinden naar de toekomst toe.”

Gecombineerd leiderschap

Het is de bedoeling Van Lanschot België en Mercier Vanderlinden – samen goed voor €9,6 miljard aan assets under management – in de loop van 2023 gebruik zullen maken van de nieuwe naam. Mercier Van Lanschot moet onder leiding komen te staan van een gecombineerd leiderschapsteam; bestaande uit Thomas Vanderlinden (Mercier Vanderlinden) en Erwin Schoeters (Van Lanschot België) als co-CEO’s.

Stéphane Mercier blijft verantwoordelijk voor het beheer van de MercLin-fondsen. In de komende periode werkt het team de plannen verder uit.