Florius adviseert 55-plussers : ‘Op tijd starten met je woonplan voor later loont’
Hoewel het merendeel van de 55-plussers al eens heeft nagedacht over hun volgende huis (waar ze oud willen worden), heeft 56% van hen nog geen actie genomen om ook daadwerkelijk de volgende woonstap te realiseren. Dat blijkt uit onderzoek van Florius onder bijna 1.100 55-plussers.
Het valt de hypotheekverstrekker op dat dit percentage ‘uitstelgedrag’ even hoog is onder vijftigers, zestigers én zeventigers. Florius concludeert daarop dat er kennelijk meer nodig is om plannen te realiseren. “We helpen 55-plussers graag op weg bij het realiseren van hun woonplannen, omdat we het belangrijk vinden dat ze op tijd starten met hun volgende woonstap.”
Wat Karin Polman (directeur Florius) betreft is 55 de perfecte leeftijd om na te gaan denken over een mogelijke nieuwe verhuizing. “Vanaf 55 jaar breekt voor veel mensen een nieuwe levensfase aan”, legt ze uit. De kinderen – als ze die hebben natuurlijk – zijn misschien het huis uit en het pensioen komt langzaam in zicht.”
Daarboven zouden 55-plussers meer tijd en ruimte (vaak ook financieel) hebben, waardoor het volgens Polman ook echt een natuurlijk moment is om na te gaan denken over een volgende woonstap. “Bijvoorbeeld een verhuizing naar je droomhuis, maar ook het helemaal naar wens maken van je eigen woning – volledig toekomstbestendig, zodat je er nog heel lang van kan genieten.”
Te jong om te verhuizen
Gevraagd naar hun woonwensen voor de toekomst, geven 55-plussers aan nog weleens een stap naar een andere leefomgeving te willen maken. Bijvoorbeeld naar een groenere omgeving (14%). Of dichter bij de (klein)kinderen (11%). Anderen zoeken het juist verder van huis: 7% zou wel een vakantiehuis willen en eenzelfde percentage ziet zichzelf nog weleens verhuizen naar het buitenland.
Desondanks heeft 56% van de respondenten (die er wel over nadenken) nog geen concrete stappen gezet om een nieuw huis te realiseren. Ze geven onder meer aan dat zij graag in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen (36%) en/of graag de eigen tuin/buitenruimte willen behouden (31%). Een kwart (24%) voelt zich nog te jong om tot actie over te gaan (24%). Ook het willen behouden van privacy (14%) en vrijheid (17%) speelt een rol.
“Bij veel nieuwe woonvormen woon je zelfstandig, maar wel in de buurt van anderen”, sluit Polman haar uitleg af. “Denk bijvoorbeeld aan een hofje of een kangoeroewoning. Voor de gezelligheid én voor een oogje in het zeil, mocht dat ooit nodig zijn. Zeker met alle nieuwe woonvormen is bezig zijn met je volgende woonplan leuk en allesbehalve saai.”