KPMG deelt voldoendes uit aan Nederlandse topbanken

18 april 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

De algemene financiële resultaten van ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank waren gezond in het fiscale jaar 2022. Zo concludeert KPMG in zijn ‘State of the Bank’ rapport. Het advieskantoor legt uit dat de vier grootste Nederlandse banken het afgelopen jaar een zoektocht zijn begonnen naar nieuwe inkomsten om minder afhankelijk te zijn van de rentestand.

“We zien dat de banken zich in het fiscale jaar 2022 goed staande hebben gehouden ondanks de economische uitdagingen die zich voordeden”, legt Camiel van Steekelenburg (hoofd van de financiële- en bankensector bij KPMG) uit.

“Door zich bewust te zijn van het effect van de rentestand hebben de banken hier een positieve slag geslagen. Maar de economische onzekerheden zijn nog niet verleden tijd dus het blijft belangrijk om weerbaar te zijn voor komende ontwikkelingen.”

Total interest income and expenses, 2018-2022

En om die weerbaarheid te vergroten – en tegelijkertijd de afhankelijkheid van de huidige hoge rentestand te verminderen – zochten de banken naar nieuwe inkomsten. ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank ontwikkelden onder meer betaalpakketten en adviesdiensten.

KPMG-analisten voorzien dat banken door de hogere rente structureel hun marges zullen verhogen. Ook verwacht het advieskantoor – vanwege de hogere rentestand en een afname van economische groei – meer provisies en wanbetalingen, vooral bij bedrijven met een relatief hoge schuldenlast.  

Dubbele materialiteit

Daarnaast legt KPMG uit dat de dubbele materialiteit van ESG banken blootstelt aan zowel kansen als risico’s. Met dubbele materialiteit doelt het advieskantoor er op dat bedrijven die rapporteren over CSRD duurzaamheidskwesties vanuit twee perspectieven moeten bekijken: naast de impact op mens en milieu ook op de organisatie.

Om ESG-regelgeving en veranderinitiatieven effectief aan te pakken, adviseert KPMG banken een integrale ESG-strategie en -transformatieaanpak te hanteren, om zo waarde op de lange termijn te creëren.

Net interest margin, 2018-2022

“Dit vereist geïntegreerde maatregelen en volledige aandacht van leidinggevenden op een gerichte, consistente en tijdige overgang in lijn met de bedrijfsdoelstellingen, gezien de dubbele materialiteit van ESG.”

DORA

Tot slot werpen de KPMG-analisten in het rapport ook een blik op de toekomst. Op 17 januari 2025 wordt namelijk de Digital Operational Resilience ACT (DORA) van kracht. Hierdoor worden banken verplicht om hun IT-beveiliging te verbeteren.

Cyberaanvallen vormen volgens het advieskantoor een groeiend risico voor banken, vanwege hun toenemende afhankelijkheid van technologie en gedeelde diensten van derden. KPMG verwacht dan ook dat de DORA-wetgeving positief zal bijdragen aan de stabiliteit van het financiële ecosysteem en het risico van ernstige systeemfouten in de Europese Bankgemeenschap zal verminderen.