Onrust of niet; Amerikaanse banken beleven topkwartaal

12 mei 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Amerikaanse banken hebben in het eerste kwartaal van dit jaar samen maar liefst een winst van $80 miljard geboekt. Een opmerkelijk resultaat, het bancaire nieuws uit Amerika dat de afgelopen maanden overwaaide draaide immers vooral om faillissementen.

Puur op basis van de resultaten ‘lijkt’ de afgelopen onrust echter minder heftig dan het was. Uit cijfers van de BankRegData blijkt dat slechts 197 van de 4.400 Amerikaanse banken in het eerste kwartaal van 2023 een verlies leden.  

Mede door de rentestijgingen stond de Amerikaanse bancaire sector onder druk. Spaarders haalden uit onzekerheid hun geld weg van hun rekening om dit onder te brengen bij de – in hun ogen veiligere – grotere banken. Enkele regionale banken zoals de Silicon Valley Bank, Signature Bank en First Republic werden slachtoffer van een heuse bankrun, en overleefden de crisis niet.

Onrust of niet; Amerikaanse banken beleven topkwartaal

Uit de gezamenlijke recordwinst blijkt echter dat het met lang niet alle instellingen slecht ging. De ruim 4.200 banken die wél winst boekten, profiteerden namelijk onder meer van de renteverhogingen omdat ze simpelweg meer geld verdienen aan alle nieuwe uitgegeven leningen.

JP Morgan Chase is met een winst van $11,7 miljard het beste uit het eerste kwartaal gekomen. Saillant genoeg was het juist JP Morgan dat de in april failliet verklaarde branchegenoot First Republic overnam.

Het grootste verlies boekte PacWest. De bank rapporteerde een verlies van $1,2 miljard en wordt door experts als het nieuwste zorgenkindje gezien. Klanten zouden er in de afgelopen maand maar liefst $5 miljard aan spaargeld hebben weggehaald.