'Kunstmatige intelligentie is de meest besproken beleggingstrend op Wall Street in 2023'

12 september 2023 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

We weten al dat niemand onvervangbaar is. Maar wat als we ons bij MeDirect laten vervangen door artificiële intelligentie? Kunnen we het schrijven van deze maandelijkse review overlaten aan AI, terwijl we zelf genieten van onze vakantie?

We vroegen Microsoft Bing-chat wat AI-aandelen zijn en waarom ze dit jaar zo goed presteren. We lieten het Engelse antwoord vertalen door 'DeepL', ook gebaseerd op kunstmatige intelligentie. We hebben absoluut niets veranderd in het antwoord, niet in het origineel, niet in de vertaling.

Het antwoord

"AI-aandelen zijn aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en toepassing van technologie voor kunstmatige intelligentie. Deze bedrijven zijn betrokken bij de ontwikkeling van AI-hardware, -software en -diensten, maar ook bij de toepassing van AI-technologie in hun producten en diensten. Enkele voorbeelden van AI-aandelen zijn Adobe, Alphabet, Microsoft, Nvidia en Arista Networks."

'Kunstmatige intelligentie is de meest besproken beleggingstrend op Wall Street in 2023'

"AI-aandelen hebben dit jaar om verschillende redenen goed gepresteerd. Eén reden is de toenemende erkenning van het waardepotentieel van kunstmatige intelligentie op de lange termijn. In 2023 wordt er elk uur meer data gecreëerd dan in een heel jaar slechts twee jaar geleden. Maar slechts een klein deel van die gegevens wordt vastgelegd en geanalyseerd, wat een enorme kans creëert voor bedrijven die aan AI-technologie werken."

"PwC schat dat AI-technologie de wereldeconomie zou kunnen stimuleren met 15,7 biljoen dollar tegen 2030, en het is begrijpelijk dat investeerders mee willen doen. De opkomst van ChatGPT heeft geleid tot een stormloop op aandelen in kunstmatige intelligentie in 2023. Een “verbluffend” winstrapport van Nvidia was de laatste katalysator die AI-aandelen de hoogte injoeg. Dit zijn enkele redenen waarom AI-aandelen het dit jaar zo goed doen. Is er nog iets dat je zou willen weten?"

Een beknopt en to the point antwoord, met een opsomming van feiten die grotendeels mijn vraag beantwoorden. Voor de vertaling had ik stiekem gehoopt dat 'jaw dropping earnings report' vertaald zou worden naar 'jaw-dropping earnings report'. Maar nee, 'jaw dropping' werd correct vertaald naar 'verbluffend'. In 2023 gebruiken deze digitale vertalers ook AI kunnen we niet klagen over de kwaliteit.

AI-aandelen als motor

Binnen de beleggingswereld is AI het gespreksonderwerp van het jaar. De AI-aandelen blinken dan ook uit met ijzersterke prestaties. Laten we eens kijken naar de aandelen die door Bing worden genoemd.

'Kunstmatige intelligentie is de meest besproken beleggingstrend op Wall Street in 2023'

Nvidia steekt er met kop en schouders bovenuit, maar ook de andere aandelen hebben een ijzersterk resultaat. Dit verklaart ook de betere prestaties van de Amerikaanse aandelenmarkt ten opzichte van de Europese, met respectievelijk +16% in de VS versus +12% in Europa.

Wel zien we een grote discrepantie in de markten, en grote verschillen in prestaties tussen de verschillende aandelen. Tot nu toe zijn de megacaps van de 'big tech' de belangrijkste aanjager van deze prestatie. De kleinere bedrijven, de smal caps, voelen de effecten van de stijgende rente veel harder.

AI is niet alleen niet te missen op de beurs, maar ook binnen de bedrijven zelf. Een interessante indicator zijn de rapporten waarmee bedrijven hun winsten bekendmaken. Het aantal keren dat AI erin wordt genoemd, zal tegen het einde van 2022 spectaculair omhoogschieten.

'Kunstmatige intelligentie is de meest besproken beleggingstrend op Wall Street in 2023'

AI als MegaForce

Volgens BlackRock is AI een MegaForce: een belangrijk element om rekening mee te houden, iets waar we op (vrij) korte termijn de impact van gaan zien. De impact van AI zal inderdaad niet beperkt blijven tot alleen AI-bedrijven, maar zal echt de hele economie beïnvloeden.

Want AI zal bedrijven over het algemeen efficiënter maken. Althans, die bedrijven die erin slagen om relevant te blijven door de AI-revolutie. Het zijn dus niet alleen de aandelenkoersen van AI-bedrijven die zullen profiteren.

Blijf diversifiëren

Ook in tijden van AI blijft de gouden regel gelden: diversificatie! Leg niet alle eieren in dezelfde mand en vermijd overmatige blootstelling aan één bepaalde sector of thema. Houd daarnaast AI-kansen bij niet-techbedrijven in de gaten, want daar kunnen echte pareltjes tussen zitten.

Een artikel van Gilles Coens, Senior Product Manager bij MeDirect.