ING investeert miljoenen in Nederlandse chipindustrie

25 september 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft in korte tijd meegedaan aan twee investeringsrondes van bedrijven uit de Nederlandse chipsector: Nearfield Instruments en SMART Photonics. De investeringen zouden het vertrouwen van de oranjebank in de Nederlandse halfgeleider- en fotonica-industrie bevestigen en het belang van een sterke Europese chipsector onderstrepen.

En dat belang is groot, met name in verband met de energietransitie. Microchips vormen namelijk een essentieel onderdeel voor toepassingen voor zon- en windenergie en elektrisch vervoer. Daarnaast maken deze chips technologische toepassingen sneller en energiezuiniger.

ING is de enige bank die meedeed in de meest recente investeringsronde van €27 miljoen voor Nearfield Instruments. Het bedrijf is een spin-off van TNO en ontwikkelt nieuwe meettechnologie voor de chipsector, die daarmee de processen tussen de allerkleinste halfgeleiders zouden kunnen verbeteren.

ING investeert miljoenen in Nederlandse chipindustrie

“Nearfield Instruments is een scaleup-bedrijf met een unieke positie in de metrologie en inspectie voor halfgeleiderproductie”, legt Pieter Bosman (Managing Director bij ING Corporate Investments) uit. “Dit wordt alleen maar belangrijker naarmate chips kleiner en complexer worden.”

Het Nederlandse bedrijf heeft volgens ING de potentie om – in een bestaand sterk ecosysteem van Nederlandse fabrikanten die machines maken voor de chipindustrie zoals ASML, ASM International en BESI – uit te groeien tot een nieuwe wereldspeler. “Met deze investering helpen we het bedrijf door een cruciale opschaalfase.”

SMART Photonics

Het is alweer de tweede investering van de bank in de chipsector dit jaar. Onlangs nam ING al deel aan een investeringsronde van €100 miljoen in SMART Photonics, waarbij naast €60 miljoen van de overheid nog eens €40 miljoen werd geïnvesteerd door een consortium van bestaande en nieuwe investeerders.

Waar Nearfield Instruments zich richt op de verdere verbetering van processen van de allerkleinste chips die steeds complexer worden, richt SMART Photonics zich op de volgende generatie fotonische chips, die toegepast kunnen worden in elektrische en zelfrijdende auto’s of bijvoorbeeld het energieverbruik van datacenters drastisch kunnen verlagen.

Europese Chips act

ING benadrukt dat de investeringen in zogeheten deep tech-bedrijven in lijn zijn met de Europese Chips act. Hiermee wil Brussel het concurrentievermogen in de halfgeleiderindustrie versterken door de eigen chipindustrie te subsidiëren. Om hun wereldwijde concurrentiepositie te kunnen verzilveren, hebben veelbelovende start-ups echter meer nodig dan overheidssubsidies alleen.

“Beide deep tech-bedrijven hebben de techniek in huis om de volgende stap in de Wet van Moore te zetten en bieden daarmee oplossingen aan veel van onze wereldwijde halfgeleiderbedrijfs-klanten,” voegt Daniël Citroen (Sectorspecialist Technologiebedrijven bij ING) toe. “Conventionele technologie heeft zijn grenzen bereikt.”

Om de energietransitie verder te helpen is het volgens Citroen van belang dat chips energiezuiniger en sneller worden. “Dat kan door de transistors op een chip kleiner te maken, waar Nearfield Instruments een belangrijke schakel in is, of door middel van fotonische chips, die SMART Photonics produceert. ING vindt het versnellen van de verduurzaming belangrijk en met deze investeringen ondersteunen we deze ontwikkeling.”