Zij-instromer Pieter Klep (DPA): 'Laat het op je afkomen'

16 maart 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Pieter Klep werkt sinds ongeveer een jaar via DPA als frontoffice consultant bij een pensioenfonds. Daarvoor werkte hij ruim 20 jaar bij een andere pensioenaanbieder.

Na een reorganisatie moest Pieter op zoek naar een nieuwe baan. Toen hij de vacature van het pensioenfonds zag, leek hem dat direct leuk. De vacature bleek een opdracht te zijn van DPA en zo is Pieter in dienst gekomen. In de weekenden is Pieter druk met zweefvliegen en motorvliegen.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Ik beantwoord allerlei vragen en zoek bijvoorbeeld uit wat er is gebeurd als iemand een betaling niet heeft ontvangen. Of mensen bellen of mailen omdat ze hun pensioen niet in zicht hebben en dat uitgezocht willen hebben. Als iemand gaat scheiden of overlijdt, moet je ook van alles uitzoeken. Dat zijn complexe zaken die je niet met één druk op de knop in beeld hebt. Ik heb veel contact met deelnemers en dat vind ik leuk."

Zij-instromer Pieter Klep (DPA): 'Laat het op je afkomen'

"Voorheen werkte ik in de buitendienst en zat ik aan de andere kant, bij mensen thuis om pensioenoverzichten uit te leggen. Nu zit ik meer aan de bedrijfsmatige en procesmatige kant. Het grootste verschil is dat ik nu geen advies mag geven. Dat heb ik wel af moeten leren. Maar ik zou niet terug willen, hoor. Ik heb het hier prima naar mijn zin.”

En hoe combineer je dat met privé?

“Ik ga een keer in de week of in de twee weken naar kantoor in Utrecht, verder werk ik volledig thuis. Ik kies nu meer voor mezelf en mijn thuissituatie. Mijn vrouw is drie jaar geleden overleden en ik wil er zijn voor mijn twee kinderen. Daarbij is deze baan ideaal. Misschien was het einde van mijn vorige baan wel een geluk bij een ongeluk. Een nieuwe ronde, nieuwe kans."

"Mijn grote hobby is zweefvliegen en motorvliegen. Dat doe ik een keer in de twee weken, in de zomer wekelijks. Het zweefvliegen gebeurt in de weekenden op de militaire basis in Gilze Rijen. Ik doe het al heel lang, ik ben er mee begonnen toen ik 15, 16 jaar was. Het vrije gevoel van in de lucht zijn is prachtig.”

Zie je paralellen tussen het vliegen en je werk?

“Ja, als ik erover nadenk wel. Het overzicht houden, stressbestendig zijn, zaken goed voorbereiden, de structuur. Naast mijn thuissituatie en mijn werk is het vliegen heel belangrijk voor mij. Dat ik dit ben blijven doen, heeft me misschien ook wel op de been gehouden. Na het overlijden van mijn vrouw heb ik het motorvliegen opgepakt en mijn vliegbrevet gehaald. Dat is weer een heel andere dimensie."

"De kleine luchtvaart is eigenlijk nog leuker dan de grote luchtvaart. Piloot zijn bij een grote airline draait veel meer om procedures en minder om vliegen. Bij een zweef- of motorvliegtuig is het echt nog handwerk.”

Wat zou je zeggen tegen iemand die overweegt om te beginnen bij DPA Professionals?

“DPA is een goede club. Ze zijn heel betrokken. Ik mag alle opleidingen doen die ik wil, met alle vragen kan ik bij ze terecht. Het is een heel prettig bedrijf. Ik zou zeggen: laat het op je afkomen en bekijk samen welke opdrachten leuk kunnen zijn."

"Ze begeleiden je ook weer naar een nieuwe opdracht als je niet op je plek zit. DPA is echt een mensenorganisatie. Ze stellen de persoon centraal. Als jij het naar je zin hebt, heeft de opdrachtgever daar ook voordeel bij.”