Daan Heerma van Voss sleept BNG Bank Literatuurprijs 2023 in de wacht

23 januari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Daan Heerma van Voss is met zijn boek ‘Geen vaarwel vandaag’ de trotse winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2023. De auteur wint daarmee niet alleen een sculptuur van beeldhouwer Theo van Eldik, maar ook een cheque van €15.000.

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van veertig jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan, maar nog niet doorgebroken zijn onder het grote publiek. Daarnaast hanteert de jury de vuistregel dat de auteur nog geen andere grote literaire prijs gewonnen mag hebben en dat ze in het recente jaar een nieuw boek hebben gepubliceerd.

Voor de nieuwste editie van de literatuurprijs waren in totaal drie auteurs genomineerd. Naast Van Voss dongen ook Emy Koopman (Kindertrein uit Boedapest) en Vincent van Meenen (OxBlixa) mee om het eremetaal.

Daan Heerma van Voss sleept BNG Bank Literatuurprijs 2023 in de wacht

Foto: Michel Groen / MG Fotografie

Indrukwekkend proza

De vierkoppige jury noemt ‘Geen vaarwel vandaag’ een familieroman met sterke cultuuranalytische eigenschappen. “Het is gegoten in ronduit indrukwekkend proza, waarin Heerma van Voss tot in detail laat zien hoe groot de kloof is tussen de uit allerlei details bestaande levens van de millennials en het daadwerkelijk ondergaan van rouw.”

“Is zoiets groots als het overlijden van een ouder op afstand te houden? Kun je je blijven verstoppen? Het knappe is dat hij zulke vragen toegewijd behandelt, maar daarbij nooit over-dramatisch wordt”, aldus de lovende woorden van de jury.

De jurybestaande uit voorzitter Pieter Jeroense (bestuurslid BNG Cultuurfonds), Esther op de Beek (Universiteit Leiden), Dieuwertje Mertens (criticus en schrijver) en Sebastiaan Kort Storm (criticus) – stellen tot slot dat Van Voss zijn personages nooit uit het oog is verloren en daarmee een roman heeft afgeleverd die je van begin tot eind in de greep houdt.”