Spaarrekeningen in België worden binnenkort transparanter

26 januari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Het kiezen, vergelijken en overstappen van spaarrekeningen gaat makkelijker worden voor de Belgische spaarder. Het protocol dat Febelfin, de federatie van de Belgische financiële sector, heeft ontwikkeld in samenwerking met de Belgische overheid is in werking getreden.

De nieuwe regulering moet spaarrekeningen transparanter en overzichtelijker maken. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand, minister van Economische Zaken Pierre-Yves Dermagne en minister van Financiën Vincent Van Peteghem ondertekenden met Febelfin het protocol.

Vanaf heden mogen banken maximaal vier verschillende spaarformules aanbieden. Om de vergelijkbaarheid van deze formules te verhogen zijn deze volgens het protocol ingedeeld in drie categorieën.

Spaarrekeningen in België worden binnenkort transparanter

Categorie A betreft klassieke spaarrekeningen (met basisrente en getrouwheidspremie, zonder andere voorwaarden). Categorie B bevat rekeningen met bedragsvoorwaarden. Categorie C bestaat uit rekeningen voor bepaalde leeftijdscategorieën (zoals jongerenrekeningen).

Binnen elke categorie mag een bank straks maximaal twee verschillende leningen aanbieden – maar dus niet in alle drie, in verband met het maximum van vier formules per bank. Uiterlijk 1 juli 2024 zullen de niet meer bestaande formules moeten zijn omgezet naar een actuele vorm.

De toezichthouder, FSMA, is bevoegd voor het toezicht op de naleving van dit akkoord ten aanzien van de betrokken banken die de regels zullen toepassen, en binnen de grenzen van haar controlebevoegdheid.