Opnieuw meer pinbetalingen met mobiele telefoon in 2023

13 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Het aandeel van pintransacties dat met behulp van de mobiele telefoon of smartwatch wordt uitgevoerd, is vorig jaar opnieuw toegenomen. Was het aandeel twee jaar terug nog drie op de tien, zo is dat inmiddels gestegen naar vier op de tien. Dat blijkt uit een analyse van Betaalvereniging Nederland

Het totale aantal betaaltransacties is over de hele breedte toegenomen. Snelle overboekingen stegen bijvoorbeeld met 8,5% en betalingen aan de kassa met 6,5%. De verdeling tussen elektronische en contante betalingen aan de toonbank lijkt in 2023 gelijk te blijven. Net als de twee voorgaande jaren werd 20% van alle betalingen aan de toonbank contant afgerekend.

Betaalvereniging Nederland neemt ook waar dat andere betalingen, zoals in webwinkels en betalingen binnen de familie en tussen vrienden, steeds vaker met de app van een bank op een mobiele telefoon worden gedaan. Ook het in- en uitchecken in het OV met een betaalkaart, mobiele telefoon of smartwatch neemt nog steeds toe.

Opnieuw meer pinbetalingen met mobiele telefoon in 2023

Bron: Betaalvereniging Nederland

Bijna driekwart van alle betalingen in webwinkels gebeurde eind 2023 met iDEAL en bijna één op de tien met een creditcard. Het gebruik van iDEAL voor online betalingen is in 2023 met ruim 10% toegenomen. Inmiddels wordt 95% van die iDEAL-betalingen met een mobiele bankapp goedgekeurd.

“Het betalingsverkeer heeft zich volledig hersteld van de coronapandemie”, zegt directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. “Voor het komende jaar staan er weer veel nieuwe ontwikkelingen op stapel, om contant geld goed beschikbaar en bereikbaar te houden en om betalingen binnen de EU verder te harmoniseren.”

“Daarnaast om minder afhankelijk te zijn van niet-Europese aanbieders en om de hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de Nederlandse betaalinfrastructuur goed te borgen. Bij de nog steeds toenemende digitalisering van het betalingsverkeer hoort ook extra aandacht voor toegankelijkheid en inclusie, voor mensen die dat niet kunnen bijbenen.”