Mogelijk: ‘Bijna helft van investeerders heeft ooit spijt gehad van investering’

01 mei 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Maar liefst 41% van de investeerders heeft ooit spijt gehad van hun beleggingen of investeringen. Niet geheel verrassend vormt een tegenvallend rendement de belangrijkste reden dat investeerders achteraf negatief terugkijken op een investering. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 551 vermogende Nederlanders.

De redenen voor spijt zijn talrijk, al maakt het onderzoek wel duidelijk wat met afstand de grootste teleurstelling vormt. Zo geeft 72% van de ondervraagde investeerders die ooit hebben gehad aan, dat dit voortkwam uit een tegenvallend rendement.  Ruim een derde (36%) had spijt omdat ze in een verkeerd project of doel hadden geïnvesteerd en 16% gaf aan dat het veel stress opleverde.

Slechts een zeer klein percentage van de respondenten (1%) noemde ethische of morele redenen als oorzaak van spijt van investeringen. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat, hoewel ethisch beleggen steeds populairder wordt, het zelden de doorslaggevende factor is bij investeringsbeslissingen, vooral niet als het rendement in het gedrang komt.

Mogelijk: ‘Bijna helft van investeerders heeft ooit spijt gehad van investering’

Bron: Mogelijk

“Dat er zoveel investeerders spijt hebben van hun investeringen lijkt samen te hangen met dat zij zelf overwegen waarin ze willen investeren of beleggen”, legt Dirkjan Vis (oprichter van Investeerders.nl) uit.

“Uit ons onderzoek blijkt dat ruim twee derde (64%) van de investeerders zelf beslist waarin zij investeren of beleggen. Van die groep heeft maar liefst 53% ooit spijt gehad van een investering. Slechts 14% heeft een adviseur in de arm genomen en van die groep heeft zo’n 28% ooit spijt gehad van een investering. Je vooraf goed inlezen, voorbereiden of advies inwinnen kan dus veel geld, stress en spijt besparen.”

6% rendement 

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 60% van de investeerders uitgaat van een rendement van 6% of minder. Om het gewenste rendement te bereiken stellen de meeste investeerders hun investeringen te diversifiëren over verschillende activaklassen.

Aandelen blijken de populairste keuze: 50% van de ondervraagden investeert in aandelen. Beleggen in fondsen volgt op de tweede plaats met 35%, en obligaties met 21%. Verder zijn ook ETF's, eigen vastgoed, zakelijke leningen (crowdfunding), opties, crypto en andere activa zoals goud en oldtimers vertegenwoordigd in de portefeuilles van de respondenten, zij het in mindere mate.

Mogelijk: ‘Bijna helft van investeerders heeft ooit spijt gehad van investering’

Bron: Mogelijk

Zakelijk vastgoed

Eigen vastgoed, zoals verhuurbare woningen of kantoorpanden, zijn al jaren een populaire investeringsvorm onder vermogende beleggers, maar lijken nu wel wat op hun retour. Deze plek lijkt volgens de onderzoekers te worden ingenomen door het financieren van zakelijke hypotheken.

Wat Folkert Eggink (Algemeen Directeur bij Mogelijk en mede opdrachtgever van het onderzoek) betreft een logische ontwikkeling. “Wie belegt in een hypothekenfonds ontvangt een aantrekkelijk rendement over een langere periode.”

“Een terugkerend rendement van bijvoorbeeld 6,25% op een gespreide portefeuille aan zakelijke hypotheken geeft de belegger rust, zeker ten opzichte van fluctuerende aandelen of de onrust van het hebben van eigen vastgoed.  Daarnaast bieden hypothekenfondsen de juiste mix van spreiding en zekerheden, zoals het recht van eerste hypotheek. Dit valt bij veel beleggers in de smaak”, aldus Eggink.