Binance-oprichter krijgt vier maanden gevangenisstraf

02 mei 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Amerikaanse rechtbank heeft Changpeng Zhao een gevangenisstraf van vier maanden opgelegd voor het overtreden van antiwitwasregels.

Al met al zou de oprichter en voormalig CEO van Binance meer dan anderhalf miljoen verdachte transacties – goed voor een bedrag van ruim $900 miljoen – niet bij de autoriteiten hebben gemeld. Daartussen zaten ook transacties waar terreurorganisaties als Al Qaida, IS of Hamas bij betrokken waren. Ook werd Binance gebruikt voor betalingen rondom kindermisbruik en illegale drugshandel.

Federale aanklagers hadden drie jaar geëist, maar omdat Zhao in november vorig jaar schuld had bekend komt hij er dus relatief ‘licht’ vanaf. Destijds bood hij zijn excuses aan en benadrukte dat Binance van de fouten had geleerd en sindsdien “zeer strenge AML-controles” heeft opgezet.

Binance-oprichter krijgt vier maanden gevangenisstraf

Daarnaast stemde de Binance-oprichter in met een boete van $50 miljoen. Het bedrijf moet een boete van zo’n $4,3 miljard betalen en wordt vijf jaar lang gecontroleerd door een onafhankelijke partij op het naleven van de AML-regels.

In een verklaring aan de media zegt Binance dat het “trots is op de cultuur van compliance, veiligheid en transparantie die we de afgelopen jaren hebben gecreëerd, en we kijken ernaar uit om op die cultuur voort te bouwen terwijl we ons blijven ontwikkelen”.