Junior bankiers bezwijken onder 90-urige werkweek

23 mei 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na het overlijden van een jonge Amerikaanse bankmedewerker is de discussie over de balans tussen werk en privé voor jonge bankmedewerkers opnieuw opgelaaid. Werkweken van meer dan honderd uur komen in de VS nog steeds voor, zo blijkt uit onderzoek van Financial News.

Op 2 mei overleed Leo Lukenas, een jonge associate van Bank of America, naar verluidt aan een bloedprop in het hart. Zijn overlijden roept opnieuw veel vraagtekens op over het werkklimaat waarin jonge analisten en dealmakers in de VS verkeren, zo blijkt uit gesprekken met bankiers en onderzoek door Financial News (FN).

Drie jaar geleden was de lange werkweek al onderwerp van gesprek, toen een groep Goldman Sachs-analisten beweerde dat de baan hun fysieke en mentale gezondheid schaadde. Desondanks worden jonge bankiers nog altijd overwerkt.

Junior bankiers bezwijken onder 90-urige werkweek

De resultaten van het FN-onderzoek liegen er namelijk niet om. Ruim 30% van de ondervraagde junioren zegt meer dan 81 uur per week te werken, terwijl 14% zelfs meer dan 90 uur werkt. Tegelijkertijd gaf 70% van de ruim 100 respondenten aan dat hun werkgever het afgelopen jaar geen actie heeft ondernomen om de balans tussen werk en privé te verbeteren.

Verantwoordelijkheid

“Er bestaat al lange tijd beleid om de balans tussen werk en privéleven te verbeteren, maar de mensen die er om geven en dit echt willen implementeren, staan lager in de hiërarchie”, zegt Omar Sadraoui, die tot augustus vorig jaar voor Deutsche Bank in Londen werkte. “Er zijn altijd uitzonderingen, wat betekent dat het beleid gemakkelijk kan worden omzeild door senior bankiers. Het grootste probleem daarbij is dat hierover geen verantwoording wordt afgelegd.”

Volgens FN moeten jonge bankiers lange dagen werken aan taken, waarvan senior dealmakers hebben toegegeven dat het hierbij vaak om sleurtaken gaat. Denk aan het samenstellen van PowerPoint-presentaties of data voor fusies en overnames. Na de eerdere commotie in de media hebben de banken enkele maatregelen genomen, zonder dat de werkdruk echter significant is gedaald.

Zo hebben sommige investeringsbanken meer junioren aangenomen, opnieuw beloftes gedaan voor het aanpassen van werktijden en de salarissen met 30% verhoogd in een tijdsbestek van twaalf maanden.

In de afgelopen twee jaar hebben de banken echter duizenden banen moeten schrappen, als gevolg van een ingezakte dealmarkt. En dat heeft er, zo stellen analisten en collega's, weer voor gezorgd dat de lange werktijden voor medewerkers zijn teruggekeerd.

Rookgordijn

Het evenwicht tussen werk en privéleven is op de achtergrond geraakt en de vooruitzichten op werk zijn wankel geworden, concludeert FN. 61% aan dat er het afgelopen jaar banen van junior bankiers bij hun organisatie zijn geschrapt.

“Het is inherent aan het bedrijf dat er altijd een grote tijdsdruk is, dus ik geloof niet dat het ooit mogelijk is om de tijd van junior medewerkers te beschermen”, zegt Philipp Rath, die eerder voor Lazard en BNP Paribas werkte en nu als zelfstandig financieel adviseur actief is.

“Deze initiatieven waar banken op wijzen wanneer deze lange uren door de media worden benadrukt, zijn een soort rookgordijn”, stelt hij. “Ze hebben goede bedoelingen en soms werkt het, maar als het erop aan komt, geeft niemand om het beschermen van de weekenden, omdat ze geld willen verdienen.”