Goldman Sachs compenseert 105-urige werkweek met twee extra vrije dagen

08 juni 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het ‘klagen’ van junior bankiers van Goldman Sachs over 105-urige werkweken heeft effect gehad. Het management van de Amerikaanse bank heeft besloten om hen te ontlasten met behulp van maar liefst twee extra vrije dagen. Junior bankiers die vervolgens doorgroeien naar senior niveau, kunnen al helemaal in hun handen knijpen: senior bankiers krijgen namelijk een onbeperkt aantal vakantiedagen.

De aankondiging van extra vrije dagen volgt nadat de werkdruk van Goldman Sachs vorig jaar onder vuur kwam te liggen. Junior medewerkers klaagden dat zij werkten in onmenselijke omstandigheden en beoordeelden hun mentale gezondheid met een 2,8 en hun fysieke gezondheid met een 2,3. Voordat ze bij de bank begonnen gaven zij zichzelf respectievelijk nog een 8,8 en een 9,0.

“Er was een punt waarop ik niet meer at, douchte, of iets anders deed dan werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat”, stelde een werknemer. Een ander gaf aan dat zijn lichaam constant pijn doet en hij zich neerslachtig voelt. Ongetwijfeld problemen die als sneeuw voor de zon verdwijnen met de twee extra vrije dagen per jaar.

Goldman Sachs compenseert 105-urige werkweek met twee extra vrije dagen

Junior analisten die niet genoeg hebben aan de twee extra vrije dagen om volledig te herstellen van een honderdurige werkweek moeten nog even doorbikkelen. Senior bankiers van Goldman Sachs mogen binnenkort namelijk zoveel vakantiedagen opnemen als ze zelf willen. Tot slot verplicht de bank aan al zijn werknemers dat zij minimaal drie weken per jaar vrij nemen, waarvan één volledige week van aaneengesloten vrije dagen.

Averechts

De bank legt in een memo aan het personeel uit dat het zich “blijft inzetten om zijn werknemers te voorzien van gedifferentieerde voordelen en aanbiedingen waarmee het welzijn wordt bevorderd”. De afschaffing van het maximum aantal vakantiedagen voor senior medewerkers wordt wereldwijd toegepast.

Hoewel een onbeperkt aantal vakantiedagen verleidelijk klinkt, bestaat er ook kritiek op de verlofregeling. Volgens het Chartered Institute of Personnel and Development leidt een dergelijke vrijheid in het aantal vakantiedagen er met regelmaat toe dat werknemers juist minder vakantiedagen opnemen.