Wat leasemaatschappijen kunnen leren van banken over compliance
Door de enorme populariteit van leasen is de autoleasebranche de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Leasemaatschappijen gedragen zich steeds meer als banken door een breder scala aan financiële producten aan te bieden. De groei en ontwikkeling van de sector brengt echter meer risico’s met zich mee, zoals fraude en wanbetaling. Volgens ITDS’ers Fokke Kuijten en Maud Smits zullen deze ontwikkelingen uiteindelijk leiden tot strengere regulering van de sector, vergelijkbaar met wat banken eerder hebben meegemaakt. Leasemaatschappijen kunnen hieruit lessen trekken en zich voorbereiden op de uitdagingen die voor hen liggen.
Een stortvloed aan wetgeving
Banken moeten al lange tijd aan wet- en regelgeving voldoen, maar de hoeveelheid en complexiteit van de regelgeving is het afgelopen twee decennia aanzienlijk toegenomen. “Een paar jaar geleden kregen banken te maken met een stortvloed aan wetgevingen die bij ze over de schutting werden gegooid”, begint Fokke, die als consultant werkzaam is in de bancaire sector.
“Daar waren ze niet voldoende op voorbereid. Naleving van de wetgeving in de vorm van technologische- en procesaanpassingen verliep daardoor stroef en inefficiënt. Als gevolg kregen banken te maken met hoge kosten, lange doorlooptijden en in sommige gevallen zelfs reputatieschade.”
Kwestie van tijd
“Hoewel financiële crises en technologische vooruitgang veranderingen in regelgeving aankondigden, zagen banken niet aankomen dat het in deze snelheid zou gebeuren”, legt Maud uit. Als consultant bij ITDS adviseert ze al een aantal jaar leasebedrijven bij verandertrajecten en ziet in de sector dat er eenzelfde soort situatie op de loer ligt.
“Leasemaatschappijen bieden steeds meer financiële diensten aan en gaan zich als gevolg steeds meer gedragen als banken. Er komt dus een moment waarop ook leasemaatschappijen aan de beurt zijn en onder scherper toezicht komen te staan. Net als banken zal er van leasemaatschappijen worden verwacht om meer inzicht te geven in portefeuilles en hun financiële situatie.”
“Daarover zal gerapporteerd moeten worden en is een duidelijke vastlegging noodzakelijk. Daarnaast bestaat er een kans dat aanvullende verplichtingen worden geïntroduceerd zoals transactiemonitoring.”
Zorgeloos
Doordat leasemaatschappijen nu nog weinig worden nagejaagd door toezichthouders, is compliance en alles wat daarbij komt kijken niet een hoge prioriteit. Fokke legt uit dat de organisatie, datastromen en het IT-landschap op dit moment daarom ook niet zijn voorbereid op toekomstige nalevingsvereisten.
“Als de regulering toeneemt, zullen leasemaatschappijen te maken krijgen met dezelfde consequenties als banken destijds. Als we een ding van het verleden hebben geleerd, is dat je dit met zekerheid wilt voorkomen.”
"Begin nu al met het doorvoeren van een compliance mindset, zodat wanneer het moment daar is, je gemakkelijk kunt voldoen aan de vereisten."
Volgens Maud is er dan ook geen tijd meer om achterover te leunen. "Begin nu al met het doorvoeren van een compliance mindset, zodat wanneer het moment daar is, je gemakkelijk kunt voldoen aan de vereisten."
Een andere mindset
Wat houdt dat precies in, een compliance mindset? Volgens Fokke gaat dat verder dan het volgen van regels. “Compliance moet een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering worden, waarvoor technische en procesmatige aanpassingen nodig zijn. De eerste stap is het onder de loep nemen van je administratiesysteem. Is deze toekomstgericht en flexibel genoeg om gemakkelijk aanpassingen in door te voeren? Zo nee, dan kan dat in de toekomst voor uitdagingen zorgen.”
Maar ook het op orde hebben van je data is essentieel. “Banken moeten om compliance redenen voldoen aan strenge datamanagementvereisten en daarvoor ook uitgebreide rapporten aanleveren. Als je data dan niet op orde is, wordt dit een hele uitdaging. Daarnaast is data natuurlijk ook belangrijk om efficiënt te opereren, risico” s te beheren en klantrelaties te onderhouden” , legt Fokke uit.
Het begin is er
“Hoewel er nog een lange weg te gaan is, zien we steeds meer leasemaatschappijen in beweging komen om meer compliance gericht te worden. Bijvoorbeeld op het gebied van IT-systemen. Als adviesbureau werken we nauw samen met onze partner en softwareleverancier Sofico en helpen we leasemaatschappijen in heel Europa met digitaliseren”, vertelt Maud.
“Dit doen we door het door Sofico ontwikkelde standaardpakket Miles te implementeren; een flexibele oplossing die het mogelijk maakt voor organisaties om gemakkelijk op te schalen en te kunnen voldoen aan regelgeving. Door onze positie in de markt, zien we steeds meer leasemaatschappijen overstappen op Miles of een ander toekomstbestendig systeem.”
“Ben je als organisatie niet proactief in je anticipatie, dan loop je geheid kansen mis.”
“Daarnaast heeft onze ervaring in de financiële wereld ons geleerd dat je beter eerder kunt beginnen dan later. Daarom implementeren wij systemen bij leasebedrijven altijd met een compliance mindset. Een voorbeeld daarvan is het automatiseren van het creditscoringsproces, waarbij de kredietwaardigheid van klanten wordt beoordeeld. Mocht een toezichthouder ooit aan de deur kloppen, dan is rapporteren een fluitje van een cent.”
Voorkomen is beter dan genezen
“Het kan nog even duren voordat de leasingsector streng gereguleerd wordt, maar vanuit de bankensector hebben we gezien dat uitstellen van actie geen goed idee is“, zegt Fokke. “Uiteindelijk moet je als organisatie een compliance mindset gaan aannemen. Neem je processen onder de loep en kijk waar je kunt automatiseren. Te beginnen met je administratiesysteem. En niet onbelangrijk: zorg er ook voor dat je je data op orde hebt”, adviseert hij.
“Ben je als organisatie niet proactief in je anticipatie, dan loop je geheid kansen mis. Als de leasemarkt in dezelfde mate zal worden gereguleerd als de bankensector, zal het een flinke impact hebben op je organisatie. Compliance is namelijk verweven in je primaire processen en systemen, en vraagt om een algehele transformatie.”
“Speel je hier nu al proactief op in, dan heb je meer ruimte om je voor te bereiden en kun je er zelfs competitief voordeel uit halen. De tijd zal het leren, maar we hebben gezien dat voorkomen beter is dan genezen.”