EBF doet aanbevelingen voor toekomstbestendige bankensector
Europa is zijn concurrentiepositie op het wereldtoneel aan het verliezen. Om het tij te keren heeft de Europese Bankenfederatie een aanbevelingsrapport uitgebracht voor Europese beleidsmakers. Hierin staat uitgestippeld hoe de bankensector Europa de komende jaren kan helpen weer voorop te laten lopen in de transformatie naar een groenere, efficiëntere en veiligere wereld.
“Europa is geleidelijk aan zijn aandeel op de globale markten aan het verliezen, met alle gevolgen van dien voor de concurrentiepositie en groei”, constateert de Europese Bankenfederatie (EBF) in het rapport. “Duurzame groei is een vereiste voor Europa. De pandemie en wereldwijde conflicten hebben de zwaktes en afhankelijkheden van Europa blootgelegd, wat onderstreept dat er meer controle en autonomie vereist is op bepaalde strategische domeinen op Europees niveau.”
Dergelijke problemen, met klimaatverandering als belangrijkste issue, vormen de grondslag voor de aanbevelingen die de EBF aan de sector doet. De federatie stelt dat een veerkrachtige bankensector alleen kan bestaan als Europese beleidsmakers met een helder en eerlijk kader van regelgeving komen en er meer en dieper wordt samengewerkt binnen de Europese Unie.
Een van de aanbevelingen die de EBF hierop doet is het ontwikkelen van gedegen assessments voor bestaande regelkaders en alle nieuwe wetgevingsvoorstellen. Deze assessments moeten kijken of ze de efficiëntie en concurrentiepositie van de sector niet kunnen schaden. Zo blijft de positie van Europa op de wereldmarkt van belang en wordt de sector niet gehinderd door het eigen raamwerk van regels.
Prioriteiten
Voor elk aandachtsgebied van de bankensector zijn op het moment al talloze reguleringen van kracht. In het rapport noemt de EBF de drie belangrijkste prioriteiten uit de eigen visie. Ten eerste ‘het financieren van Europa’s toekomstige welvaart en strategische autonomie’. Dit wil de EBF bereiken door de EU de bankensector te laten erkennen als rechtsgebied en kernfactor in de Europese samenwerking. Ook wil het een regelkader opstellen dat banken competitiever maakt.
Daarnaast wil de EBF het voortouw dat Europa heeft in de globale transitie naar een duurzame economie vasthouden. Als derde noemt de federatie de ambitie om een nieuwe strategische visie te ontwikkelen. Het doel hiervan is om een ecosysteem te hebben waarin banken op betekenisvolle wijze kunnen innoveren in een digitaal weerbare omgeving.
Leiden in duurzaamheid
De Europese Green Deal is een ambitieus plan om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dit doel wordt nagestreefd door economische groei te stimuleren via groene technologie, duurzame industrieën en transportsystemen, en het verminderen van vervuiling. Om deze doelen te bereiken, wil de EBF jaarlijkse investeringen van meer dan €700 miljard doen. “Niet alleen bedrijven en de samenleving moeten zich aanpassen, maar ook beleidsmakers en regelgevers.”
“Sustainable finance is een topprioriteit voor de Europese bankensector. Banken passen hun systemen aan om te voldoen aan de EU-doelstellingen voor duurzaamheid. Ze helpen klanten met financiering en advies tijdens hun transitie naar duurzaamheid. Toch kunnen banken niet de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de economische transitie; overheden moeten duidelijke en consistente beleidslijnen opstellen die duurzame investeringen bevorderen”, vindt de federatie.
Hierbij stelt de EBF drie doelen. “Ten eerste moeten we regelgevende fragmentatie voorkomen en streven naar een uniforme mondiale benadering van regelgeving, consistente rapportagestandaarden, klimaatscenario's en stresstests. Ten tweede is er een dringende behoefte aan vereenvoudiging van een regelgevingskader dat buitensporig complex, inconsistent en ondoorgrondelijk is geworden.”
“De regels moeten ook proportioneel zijn en afgestemd op het mkb. Ten derde is het van groot belang om meer aandacht te besteden aan transitie-financiering, die momenteel ontbreekt binnen het Europese duurzaamheidskader.”
De digitale toekomst van finance
De digitale kant van de financiële wereld is nog steeds elk jaar zwaarder aan het wegen. Deze neemt zowel mogelijkheden als veiligheidsrisico’s met zich mee, met een constante stroom van regelgeving tot gevolg. “Om een strategische en holistische visie voor de digitale financiële diensten van Europa te ontwikkelen, is actieve betrokkenheid van de bankensector essentieel voordat nieuwe regelgeving wordt voorgesteld”, vindt de EBF.
“Dit moet een uitgebreide evaluatie omvatten van de impact van bestaande en aankomende wetgeving op innovatie en cybersecurity, waarbij lacunes, overlappingen of buitensporige interventies worden geïdentificeerd en aangepakt, en de nodige aanpassingen worden gedaan. Het doel is een evenwichtig wetgevend kader dat Europese innovatie en strategische autonomie bevordert."
“De EU-betaalmarkt wordt deels gedomineerd door niet-EU-providers. Om dit te veranderen en eigen Europese betaaloplossingen te creëren, moeten beleidsinitiatieven zoals instant payments en de digitale euro goed op elkaar worden afgestemd om overlap en dubbele investeringen te voorkomen. De digitale euro moet eerlijk concurreren met commerciële aanbiedingen.”
Een stabiele bankensector
In de andere hoofdstukken van het rapport (hier te lezen) worden onder meer de stabiliteit van de Bankenunie, de datagedreven economie en een passend belastingraamwerk besproken. Hoewel de EBF met vertrouwen naar de toekomst kijkt, zullen de wetgevende organen samen met de spelers in de bankensector belangrijke knopen door moeten hakken om de positie van Europa in de wereld te waarborgen.
EBF-voorzitter Christian Sewing sluit zijn voorwoord dan ook af met de volgende woorden: “Ik geloof dat de Europese bankensector een cruciale rol speelt in het verwezenlijken van de nieuwe ambities van Europa voor toekomstige generaties. Om dit te bereiken, is de Europese Bankenfederatie bereid om de dialoog voort te zetten met Europese beleidsmakers, burgers en belanghebbenden op Europees niveau.”