Triodos financiert wederom meeste schone energieprojecten
Triodos staat bovenaan de ranglijst van meeste deals voor schone energie door een bank gesloten – een prestatie die de duurzame bank al zeven keer eerder leverde.
Al met al was Triodos in 2023 betrokken bij 97 deals, met een totale waarde van $517 miljoen. Het gaat hierbij om financieringen van windenergie op land, zonne-energie, batterijopslag, duurzame warmteprojecten, energiecoöperaties van burgers en energie-efficiëntieprojecten.
Dat blijkt uit onderzoek van Clean Energy Pipeline. Het onderzoeksbureau bracht de activiteiten van grote financiële instellingen in beeld, met het doel om de meest actieve arrangeurs in de schone energiesector in de schijnwerpers te zetten. Hierbij ligt de nadruk op het aantal transacties dat banken (mede)financieren en op de totale transactiewaarde.
“In 2023 heeft Triodos zijn portefeuille van kleine en middelgrote projecten op het gebied van schone energie verder uitgebreid”, legt CCO Jacco Minnaar uit. “Gezien de dringende noodzaak om onze CO2-uitstoot te beperken om klimaatverandering tegen te gaan, zijn deze initiatieven van cruciaal belang om een veerkrachtiger, gedecentraliseerd energiesysteem op te bouwen.”
De ranking benadrukt volgens Minnaar de actieve rol en het strategische doel van Triodos om de energietransitie te stimuleren. “Door prioriteit te geven aan investeringen in duurzame projecten willen we de verschuiving naar een netto-nul samenleving versnellen en laten we zien dat verantwoord financieren een blijvende positieve impact kan hebben op zowel mensen als de planeet.”
Koploper
Remko de Bie (team Energie en Klimaat bij Triodos Nederland) stipt aan dat het alweer de achtste keer is dat Triodos de lijst aanvoert. “Hiermee bevestigt Triodos haar rol als koploper.”
De Bie legt daarnaast uit dat Triodos, nu de markten van wind- en zonprojecten volwassen zijn, zich steeds meer richt op innovaties en onmisbare schakels in de energieprojecten. “Zo financieren we de krachtigste superbatterijen van Nederland en helpen we burgers bij het financieren van hun lokale energiecoöperatie omdat we zien dat dit een manier is om mensen mee te krijgen in de transitie.”