Bewustzijn over funderingsproblematiek bij huizenjacht schiet tekort

19 november 2024 Banken.nl

Uit recent onderzoek van ASN Bank en BLG Wonen blijkt dat vier op de vijf mensen die binnen twee jaar een woning willen kopen, nauwelijks bekend zijn met funderingsproblematiek. Dit gebrek aan kennis komt naar voren bij zowel koopstarters en doorstromers als hypotheekadviseurs.

Tegelijkertijd groeit het belang van dit onderwerp: naar verwachting zullen de komende tien jaar zo’n 425.000 gebouwen in Nederland te maken krijgen met funderingsschade door factoren zoals bodemdaling en klimaatverandering.

“De hele keten van makelaars, taxateurs, hypotheekadviseurs, geldverstrekkers, verzekeraars en overheden moet een rol spelen in het dichten van deze informatiekloof”, vindt Stefanie Fernández van Leeuwen-Leenman (directeur Klant & Dienstverlening bij ASN). “Funderingsproblemen zijn vaak onzichtbaar en komen soms pas jaren later aan het licht.”

Het onderzoek toont een duidelijk verschil tussen koopstarters en doorstromers. Bijna een derde van de doorstromers haakt direct af bij het idee van een woning met funderingsrisico, terwijl dit percentage onder starters rond de 20% ligt.

Bewustzijn over funderingsproblematiek bij huizenjacht schiet tekort

Bron: ASN bank

Onder koopstarters twijfelt echter een groter deel, mogelijk omdat zij minder ervaring hebben met deze problematiek en vaker genoegen nemen met een minder ideale woning. Dit heeft deels te maken met hun zwakkere marktpositie: doorstromers hebben vaker overwaarde op hun huidige woning.

Breed draagvlak voor verbeterde informatievoorziening

De behoefte aan een beter inzicht in funderingsrisico’s is groot. Ongeveer driekwart van de ondervraagden ondersteunt het idee van een funderingslabel voor woningen, vergelijkbaar met het bestaande energielabel. Een dergelijk label zou kopers inzicht geven in mogelijke funderingsrisico’s.

Bewustzijn over funderingsproblematiek bij huizenjacht schiet tekort

Bron: ASN bank

Fernández van Leeuwen-Leenman benadrukt dat het label alleen effectief is als ook financiële ondersteuning beschikbaar is. Zij pleit voor landelijke dekking van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, dat leningen aanbiedt onder gunstige voorwaarden.

Kennis bij hypotheekadviseurs schiet tekort

Kopers schieten dus vaak tekort in hun kennis, maar ook hypotheekadviseurs hebben nog een inhaalslag te maken. 67% van hen geeft aan slechts beperkt bekend te zijn met funderingsproblematiek, terwijl eenzelfde percentage aangeeft hier graag meer over te willen leren.

Bewustzijn over funderingsproblematiek bij huizenjacht schiet tekort

Bron: BLGwonen

Een vergelijkbaar percentage, 65%, geeft daarbij aan dat er zelden of nooit wordt gepraat over deze problematiek onder collega’s. Dit wordt door hen onder meer verklaard door het feit dat deze problemen weinig spelen in de regio waarin de respondent werkt of omdat deze vindt dat dit op het bord van de aan- of verkoopmakelaar zou moeten komen.

Toch verwacht ongeveer driekwart dat de problemen gelijk blijven of zullen verergeren. “Het is essentieel dat hypotheekadviseurs de risico’s op funderingsschade meenemen in hun gesprekken”, besluit BLG Wonen-directeur Frank Soede dan ook. “Klanten kunnen daardoor beter voorbereid zijn en, indien nodig, een funderingsexpert inschakelen.”