Burgerinitiatief ‘Afscheid van Fossiel’ haalt met voorvechter Triodos benodigde steun
Burgerbeweging ‘Afscheid van Fossiel’ gaat morgen haar burgerinitiatief bij de Tweede Kamer indienen. Het initiatief roept de Tweede Kamer op zich actief in te zetten voor een internationaal verdrag dat definitief een einde maakt aan het tijdperk van olie, gas en kolen. Omdat ruim 42.500 Nederlanders het initiatief ondertekenden, is de Tweede Kamer verplicht het voorstel te behandelen.
Hoewel het aandeel schone energie wereldwijd gestaag groeit, neemt tegelijkertijd ook de productie en consumptie van fossiele brandstoffen nog altijd flink toe. De initiatiefnemers benadrukken dan ook dat er nooit afspraken zijn gemaakt over het gecontroleerd afbouwen van fossiel.
Dit leidt er volgens hen toe landen gevangen zitten in een zogenoemde ‘tragedy of the commons’, waarin iedereen naar elkaar blijkt kijken en wijzen en niemand als eerste de eigen fossiele voorraden wil afschrijven.
“Een internationaal verdrag voor de uitfasering van fossiele brandstoffen bevordert eerlijk klimaatbeleid door te helpen het speelveld gelijk te trekken. Het biedt ook een stabiel perspectief aan bedrijven en investeerders”, leggen de initiatiefnemers uit.
Meer dan 25 organisaties steunden het initiatief, waaronder Triodos. Volgens Chief Commercial Officer Jacco Minnaar is het glashelder dat fossiele brandstoffen oorlogen voeden, de biodiversiteit bedreigen en niet te rijmen zijn met inspanningen om het 1,5 graden doel van Parijs te bereiken.
“Toch blijft de fossiele industrie plannen maken voor nieuwe kolen-, olie-, en gasprojecten”, vervolgt hij. “Die plannen worden goedgekeurd door overheden en gefinancierd door banken en kapitaalmarkten.”
“De overtuiging dat een non-proliferatieverdrag het begin van het einde van een tijdperk kan inluiden leeft enorm, wereldwijd, en in Nederland. Dat dit leeft, blijkt ook uit dit burgerinitiatief”, aldus Minnaar.