Rabobank wordt huisbankier van Belastingdienst
De Rabobank wordt vanaf 1 mei 2026 de nieuwe huisbankier van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen. Dit betekent dat het betalingsverkeer van deze overheidsdiensten, inclusief de uitbetaling van toeslagen en het innen van belastingen, voortaan via de coöperatieve bank zal verlopen.
Het Ministerie van Financiën rondde onlangs een aanbestedingstraject af waarin werd gekozen voor een verdeling van taken tussen de Rabobank en ING. De Rabobank zal naar verwachting 99% van het totale betalingsverkeer van de Belastingdienst beheren, met een omvang van zo’n 275 miljoen transacties per jaar, aldus een woordvoerder van de bank tegenover het FD.
Deze liet daarnaast weten "heel blij" te zijn met de uitkomst van de aanbesteding en benadrukte dat het contract goed aansluit bij de groeistrategie van de bank.
ING blijft ondertussen verantwoordelijk voor de resterende 1% van het betalingsverkeer en zal zich gaan concentreren op de Douane. Daarbij zullen de twee banken in het belang van continuïteit voor elkaar stand-by staan. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij een langdurige IT-storing bij een van de banken.
De overgang naar Rabobank betekent dat alle rekeningnummers die in gebruik zijn voor betalingen aan of vanuit de Belastingdienst zullen veranderen. Het ministerie liet tegenover het FD weten dat het onderzoekt of wijzigingen in rekeningnummers automatisch kunnen worden doorgevoerd, of dat dit handmatig moet gebeuren. Er wordt actief gecommuniceerd over de gevolgen en het proces.
Lang proces naar wisseling van huisbankier
ING was jarenlang de huisbankier van de Belastingdienst, maar zijn positie kwam onder druk te staan na de witwasaffaire waarbij de bank tekort bleek te schieten in het voorkomen van fraude.
Toen het contract in 2020 afliep, besloot toenmalig minister Wopke Hoekstra het desondanks te verlengen. Hij gaf als reden dat het combineren van de aanbesteding met andere grote verandertrajecten bij de Belastingdienst onwenselijk was.
Met de keuze voor Rabobank is dit hoofdstuk nu afgesloten. Tot 1 mei 2026 blijft alles bij het oude, maar vanaf die datum treedt de nieuwe verdeling in werking.