DNB opent vernieuwd hoofdkantoor: van gesloten burcht naar toegankelijk paleis
Na een ingrijpende renovatie van vijf jaar heeft De Nederlandsche Bank zijn hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam opnieuw in gebruik genomen. Het gebouw, ooit bestempeld als een van de lelijkste in de stad, is getransformeerd tot een duurzaam en toegankelijk pand dat openheid moet uitstralen.
Met de renovatie, die ook de sloop van de iconische glazen toren omvatte, zet DNB naar eigen zeggen een stap naar een duurzamere en open toekomst. President Klaas Knot benadrukte bij de heropening dat de vernieuwing niet alleen de bank, maar ook de stad Amsterdam ten goede komt: “Dit gebouw weerspiegelt onze rol als publieke instelling in de samenleving.”
Een van de meest symbolische veranderingen is de open entree, waar ooit een metersdikke kluis de goudvoorraad van Nederland beschermde. “De centrale bank hoort bij Amsterdam, het is een architectonisch monument”, aldus Knot tijdens de heropening.
Deze nieuwe openheid wordt verder benadrukt door een publiek toegankelijk bezoekerscentrum, flexibele werkplekken en een binnentuin. In de zomer kunnen Amsterdammers bovendien genieten van de open kade aan het water.
Duurzaamheid als speerpunt
Het vernieuwde gebouw heeft zijn CO₂-uitstoot met 80% verminderd en maakt gebruik van innovatieve technieken zoals warmte-koudeopslag en zonnepanelen. Volgens de toezichthouder was de renovatie noodzakelijk om het gebouw toekomstbestendig te maken.
“Het voldeed niet meer aan de duurzaamheidseisen en was functioneel zwaar verouderd”, verklaarde een woordvoerder tegenover het FD. Ondanks tegenvallers, waaronder de ontdekking van asbest en verborgen gebreken, is het project binnen het budget van €519 miljoen gebleven.
Amsterdam heeft zijn paleis terug
De modernisering stond onder leiding van architect Francine Houben van bureau Mecanoo. Zij noemde het project een kans om Amsterdam “zijn paleis terug te geven”. Houben doelt op het Frederiksplein, waar ooit het Paleis voor Volksvlijt stond, dat in 1929 door brand verloren ging.
“Dit gebouw moest niet alleen mooi zijn, maar ook goed klinken,” licht ze toe. Zo zijn de wanden voorzien van gekleurde geluiddempende panelen, geïnspireerd op oude guldenbiljetten.
Een nieuwe bestemming
Het vernieuwde hoofdkantoor biedt ruimte aan zo'n 900 medewerkers en kent een mix van publieke en besloten zones. Het semipublieke deel, het Forum, bevat een leeszaal die is gemodelleerd naar de Rose Main Reading Room van de New York Public Library. Het afgesloten deel van het gebouw, genaamd Het Kapitaal, is gereserveerd voor toezichthoudende taken.