Euronext begint Nederlands – Belgische MKB beurs
Middelgrote Belgische en Nederlandse bedrijven kunnen binnenkort via een nieuwe ’Smart Market’ kapitaal ophalen. Dat meldt De Telegraaf. De krant schrijft dat Euronext opnieuw een beurs voor MKB bedrijven lanceert. De beurs richt zich vooral op obligaties, maar middelgrote bedrijven kunnen er ook hun aandelen noteren.
Kapitaal aantrekken
Het Nederlandse-Belgische handelsplatform wordt opgezet door Euronext dochter Enternext. De nieuwe beurs speelt in op de groeiende behoefte van middelgrote bedrijven om buiten de banken kapitaal aan te trekken. De nieuwe beurs moet het gemakkelijker maken voor kleine Nederlandse bedrijven om kapitaal aan te trekken en biedt Belgische en Nederlandse familiebedrijven en ondernemers een brede basis van investeerders. “Het noteren van obligaties door middel van private placement is de hoeksteen van deze evolutie”, zegt Vincent van Dessel, CEO van Euronext Brussel. Volgens Maurice van Tilburg, CEO Euronext Amsterdam, is het initiatief onderdeel van het streven van Euronext om meer pan-Europees te worden.
Nederland en België complementair
Volgens analyses door Euronext zijn de Belgische en Nederlandse beleggingsmarkten heel complementair. In Nederland hebben institutionele beleggers altijd een sterke interesse getoond in de gehele markt. Nederlandse particuliere beleggers investeren maar weinig in obligaties van kleinere bedrijven, omdat banken, vanwege de Nederlandse zorgplichtregelgeving hier niet graag kleinere effecten aan hun klanten adviseren. In België is de retailmarkt voor dit soort bedrijfsobligaties juist breder en ervaren, maar is de deelname van grote institutionele beleggers juist beperkt. “Waar in Nederland vooral institutionele beleggers in het MKB stappen en particulieren juist minder is dit in België precies andersom”, zegt Maurice van Tilburg, CEO van Euronext Amsterdam.
Tweede ronde voor MKB beurs Euronext
Enternext wil de krachten van de Nederlandse en Belgische markten bundelen, om zo het volledige pakket van aandelen- en obligatienoteringen aan te bieden. Het initiatief wordt gebouwd op het Euronext UTP platform. De plannen moeten onder meer de liquiditeit vergroten en in meer kostenbesparingen resulteren voor klanten van Euronext. Eerder probeerde Euronext al in Nederland een MKB beurs, onder de naam Alternext op te zetten. Dit platform werd echter geen succes. Eind 2014 werd dit project beëindigd.
Markt reageert positief
Het initiatief is ontwikkeld in samenwerking met banken, adviseurs, beleggers en ondernemers. Kredietbeoordelaar Credit Form zal een kredietoordeel plakken op de leningen. ING heeft toegezegd plaatsingen van obligaties te begeleiden. Euronext stelt in Het Financieele Dagblad dat ook SNS en ABN AMRO positief tegenover het initiatief staan. “Vanuit de kant van de beleggers heeft ook broker AFS al laten weten dat zijn achterban geïnteresseerd is”, zegt Van Tilburg.
Instappen laagdrempelig
Bedrijven kunnen al vanaf €5 miljoen een obligatielening aan de beurs noteren. Volgens Van Tilburg in De Telegraaf houdt de beurs ook de bijbehorende kosten en verplichtingen zo eenvoudig mogelijk. Voor iets meer dan €2.500 wordt een beursnotering mogelijk.