ING lanceert digitale machtigingsmethode voor incasso's

01 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Bedrijven en instellingen kunnen vanaf vandaag hun klanten de mogelijkheid bieden om online een machtiging af te geven voor incasso's. Tot nu toe gaan deze machtigingen vaak nog via papier en per post. ING is de eerste bank in Nederland die deze dienst aanbiedt. De verwachting is dat meer banken deze dienst - die gebaseerd is op een interbancaire standaard - gaan aanbieden. 

Snelheid, gemak en zekerheid
De dienst 'Incassomachtigen' van de ING biedt consumenten snelheid en gemak: ze kunnen online een incassomachtiging afgeven via de internetbankieromgeving van ING, net als bij een iDEAL-betaling. Deze methode biedt consumenten ook direct zekerheid: zij kunnen het bedrag terug laten storten (storneren) als ze niet geleverd krijgen.

Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland, is verheugd met het nieuwe betaalmiddel: “Digitaal Incassomachtigen is een zinvolle aanvulling op bestaande mogelijkheden om zaken online te regelen. Het geeft invullingen aan de wens van veel ondernemers en consumenten om ook incassomachtigingen veilig, makkelijk en snel digitaal te kunnen afwikkelen.” Kostenbesparend voor ondernemers
Naast het gebruiksgemak voor consumenten biedt Incassomachtigen bedrijven en instellingen die bij ING bankieren de mogelijkheid om hun online incassoproces efficiënter in te richten. Zo besparen zij de kosten die gepaard gaan met een papieren machtiging en vermijden zij de onzekerheid van de huidige vormen van online machtigen. In veel gevallen zijn deze niet rechtsgeldig. De digitale incassomachtiging heeft namelijk dezelfde rechtsgeldigheid als de papieren machtiging.

Nieuwe standaard voor incassomachtigen
ING lanceert als eerste bank in Nederland deze betaalmethode voor haar klanten. De verwachting is dat andere banken snel zullen volgen. Het product is gebaseerd op een interbancaire standaard van de Betaalvereniging, de vereniging van Nederlandse banken en betaalinstellingen voor het bevorderen van het betalingsverkeer. ING zorgt samen met betalingsverwerker Equens voor de technische afhandeling en verwerking. Op termijn zullen ook andere banken deze betaalmethode kunnen aanbieden.