ING: Huiseigenaar geeft eigen woonsituatie een 8,1
Nederlandse huiseigenaren zijn zeer tevreden over hun eigen woonsituatie. Uit een analyse van ING blijkt dat huizenbezitters hun woonsituatie beoordelen met gemiddeld een 8,1. Slechts 3% van de huizenbezitters deelt een onvoldoende uit aan huis en omgeving.
Huizenbezitter zeer tevreden
Op een schaal van 1 tot 10 is de gemiddelde beoordeling van de woonsituatie onder koopwoningbezitters een 8,1. Slechts 3% beoordeelt huis en omgeving met een onvoldoende. Bijna een derde (31%) komt zelfs uit op een 9 of 10. Binnen grotere gemeenten (+100.000 inwoners) is de belangrijkste reden om tevreden te zijn de grootte van het huis (27%) en de gunstige ligging ten opzichte van de werkplek (15%). In kleinere gemeenten (-100.000 inwoners) bestaat de top-3 uit de grootte van het huis (16%), de betaalbaarheid ervan (15%), en de veiligheid van de omgeving (15%). “Het lijkt opvallend om te zien dat de grootte van het huis vaker tot tevredenheid leidt op een plek waar de huizen gemiddeld kleiner zijn. Dit heeft alles te maken met de verwachting die mensen hebben. Je kunt je in een grote stad met 70m2 gelukkiger voelen dan in een landelijke omgeving met 120m2,” zegt Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING.
Verwachte stijging huizenprijs en hypotheekrente
Huizenbezitters en starters op de woningmarkt weten het zeker: de verwachting is dat zowel de huizenprijzen als de hypotheekrente hun laagste punt wel hebben gehad. Vier op de vijf (81%) denkt dat de huizenprijzen niet verder zullen dalen, en twee derde (65%) verwacht dat van de hypotheekrente. Onder starters is dat in het laatste geval zelfs 70%. Zeven op de tien starters oordeelt dat dit moment gunstig is om een huis te kopen. Daarbij denkt een derde (36%) van de starters meer dan 90% van de maximale hypotheekhoogte te moeten benutten. “Er heerst een duidelijk gevoel van ‘beter wordt het niet’,” aldus Flikweert. “Wel is het verstandig om rekening te houden met hogere maandlasten na je eerste rentevasteperiode. Stel jezelf de vraag: ‘kan ik mijn maandlasten ook nog goed opbrengen als de rente dan hoger is?’ Het kan slim zijn om daarvoor alvast een buffer op te bouwen nu je maandelijkse kosten wat lager liggen.”
Zonnepanelen steeds populairder
Op dit moment zegt 14% van de huizenbezitters zonnepanelen op termijn te willen realiseren. Voornaamste reden voor zonnepanelen ligt voor huizenbezitters in besparing van de energiekosten, genoemd door 72% van de ondervraagden. Een beter milieu is hierbij voor 19% doorslaggevend. Onder starters is deze verdeling hetzelfde, maar een beter milieu wordt hier door 31% genoemd als belangrijkste argument. Van alle zonnepanelen is slechts 8% direct bij aankoop van het huis geïnstalleerd. Ook bij doorstromers en starters lijkt het op termijn plaatsen populairder dan direct doen. In beide groepen verwacht slechts een klein kwart zonnepanelen bij aankoop al te installeren.
“Wat opvalt is dat zonnepanelen in meer dan 90% van de gevallen niet bij aankoop, maar daarna pas wordt gekocht en geïnstalleerd,” aldus Flikweert. “En dus vooral met economische motieven. Waar op het moment van huisaankoop de zonnepanelen gunstig kunnen worden meegefinancierd in de hypotheek, is dat later door de bijkomende kosten veel minder interessant. Om meer gebruik van zonnepanelen aan te sporen, kan het nuttig zijn om te kijken hoe dit meer gestimuleerd kan worden bij de groep die pas later wil plaatsen. Daar zit ook de grootste milieuwinst, want er zijn ruim 4 miljoen koopwoningen in Nederland.”