ING geeft voor het eerst groene obligaties uit

19 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor het eerst heeft ING groene obligaties uitgegeven. Dat maakte de bank woensdag 18 novemver bekend. Het geld dat met deze obligaties wordt opgehaald is bestemd voor projecten in zes verschillende categorieën die binnen het nieuwe ING kader voor groene obligaties vallen: duurzame energie, groene gebouwen, openbaar vervoer, afval, water en energiebesparing.

ING groene obligaties
ING heeft op 18 november bekendgemaakt dat de bank met succes een 5-jarige groene obligatie met een waarde van €500 miljoen heeft uitgegeven, en een 3-jarige groene obligatie met een waarde van $800 miljoen.

ING - Groene Obligaties

Duurzaamheidsambities
De uitgifte van groene obligaties is een nieuwe mijlpaal voor ING bij het realiseren van haar duurzaamheidsambities. "We zijn ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen een betere manier van ondernemen is", aldus Ralph Hamers, CEO van ING. "Het gaat hier om een uniek product dat we ontwikkeld hebben op basis van ons uitgangspunt om duurzaamheid te integreren in alle producten en sectoren en het aantal groene markten uit te breiden. Het succes van deze eerste uitgiften van een groene obligatie bewijst dat beleggers vertrouwen hebben in onze aanpak. Hiermee brengen we duurzaamheid binnen ING echt op een hoger plan."

Financiering van projecten
De opbrengst van de groene obligaties wordt gebruikt om bestaande projecten te herfinancieren, en ten minste 20% gaat naar de financiering van nieuwe projecten. "In ons geïntegreerde jaarverslag zullen we jaarlijks rapporteren hoe de opbrengsten worden gebruikt, met aanvullende rapportages op de website. Hieruit wordt duidelijk welke vooruitgang is geboekt als gevolg van de obligatie (verdeling van opbrengsten, totale uitstaande bedrag aan groene obligatieleningen, totaal aan niet gebruikte opbrengsten) en wat de positieve invloed is, zoals het voorkomen van CO2-uitstoot".

"Ik ben trots op de verschillende teams die dit samen tot een succes hebben gemaakt, waaronder de teams die dit kader hebben ontwikkeld", aldus Hamers. "Dit is een uitstekende basis om in de toekomst meer van dergelijke obligaties uit te geven."

"Dankzij de samenwerking tussen Debt Capital Markets, Treasury, Sustainable Finance en Investor Relations zijn deze obligatie-uitgiften een succes geworden".

Scorecard

De scorecard die ING heeft ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid vormt de basis voor de nieuwe kaders die ING heeft gesteld voor groene obligaties. "Het helpt onze kredietverleningsteams om voor klanten die in hun sector trendsetter zijn op het gebied van milieu en voor projecten die duurzame oplossingen bieden financieringen te identificeren, genereren en rapporteren."