De Spaanse bank Santander is van alle Europese banken het meest actief in fintech-investeringen. In de top 10 staan met ABN AMRO en ING ook twee Nederlandse banken. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor investeerders CB Insights.
De opkomst van fintechs is één van de meest in het oog springende ontwikkelingen in het bancaire landschap van de afgelopen vijf jaar. Vanwege hun vaak zeer specifieke focus op een bepaald deelonderwerp van het financiële verkeer onderscheiden ze zich op het gebied van functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid al snel van equivalenten van erkende - en vaak uitgesproken generalistische - banken. In die zin zijn het concurrenten van banken. Maar banken kunnen ook profiteren van fintech-diensten. Door producten of diensten te integreren in de eigen omgeving.
Kruisbestuiving
Er is sprake van een sterke mate van kruisbestuiving tussen de fintech-wereld en de bankenwereld. Banken profiteren van de technische kennis van fintechs en implementeren diensten in hun eigen aanbod. Tegelijk profiteren fintechs van investeringen van (onder andere) de banken. Voor veel startups betekent voldoende kapitaal in de beginfase het verschil tussen doorbreken of roemloos ten onder gaan.
Onderstaande tabel geeft aan hoe actief banken bezig zijn met investeringen en in welke takken van fintech zij investeren. De tabel heeft betrekking op de periode van 2012 tot en met heden, Q2 2018.
Wat valt op aan bovenstaand overzicht, welke banken springen eruit? Banco Santander is zonder twijfel de meest actieve investeerder en heeft het breedste portfolio. De Spaanse bank investeerde 23 keer in 19 verschillende fintechs en is de enige bank die investeerde in alle categorieën. De bank is vooral actief via zijn fintech-fonds InnoVentures. De grootste investering deed Santander in Q3 2015, met $135 miljoen in de Amerikaanse leen-fintech Kabbage, waar ook ING in geïnvesteerd heeft.
ABN AMRO en ING
In de top 10 staan twee Nederlandse banken, ABN AMRO en ING. ABN AMRO was onlangs nog in het nieuws met de boodschap dat het zijn Digital Impact Fund (een vergelijkbaar fonds als InnoVentures van Santander) verhoogde tot €50 miljoen. Eind vorig jaar kondigde ING aan dat het - naast lopende investeringen - een fonds startte voor beloftevolle fintechs, genaamd ING Ventures. Rabobank heeft als derde Nederlandse grootbank ook een fonds voor beloftevolle startups, gevuld met €60 miljoen. De coöperatieve bank haalt deze ranglijst echter niet, mogelijk omdat Rabobank niet alleen investeert in startups in fintech, maar ook in food & agri, een categorie die in dit overzicht niet meegenomen is.
De grootste investering in één ronde werd gedaan in de Hongkongse fintech WeLab, een online platform voor het afsluiten van leningen. In een zogeheten Series B-II investeringsronde in Q4 2017 haalde het bedrijf $220 miljoen op. Een aanzienlijk deel daarvan kwam op het conto van Credit Suisse. Eerder was ING al onderdeel van een Series B investeringsronde, waar $160 miljoen werd opgehaald.
Blockchain-bedrijf R3 is ten slotte de fintech met het breedste investeerdersportfolio. Slechts twee partijen uit deze lijst van actieve investeerders hebben niet belegd in R3, waarvan ABN AMRO er één is.
Hervormingsjaar 2018
Het jaar 2018 is op voorhand al bestempeld als een hervormingsjaar. Met de invoering van de PSD2 betaalwet, MiFID 2 regelgeving voor beleggers en de databeschermingswetgeving GDPR is 2018 een jaar waarin veel gewonnen of verloren kan worden door fintechs. Voor de banken geldt hetzelfde. Een aandeel nemen in beloftevolle fintechs is daarom voor veel banken een noodzakelijk onderdeel van de algemene strategie. Om relevant te blijven en als het even kan, voorop te blijven of te geraken.