Sommige mensen hebben het extra moeilijk op de arbeidsmarkt, door een beperking bijvoorbeeld. De Participatiewet beoogt dat er ook voor deze doelgroep meer ruimte komt op de werkvloer. In de CAO Banken 2017-2019, afgesloten tussen de Werkgeversvereniging Banken (WVB) en de vakorganisaties De Unie en CNV Vakmensen, is een bijzondere afspraak gemaakt: elke deelnemende bank koopt minstens één participatiecertificaat. En helpt daarmee iemand aan passend werk.
“Met deze afspraak draagt de WVB bij aan méér diversiteit op de werkvloer”, aldus Anja Vester, bestuursvoorzitter van de WVB. “Participatiecertificaten zijn een goede manier om dat te doen; via de certificaten vanuit de CAO Banken helpt de sector mensen aan de best beschikbare werkplek, in een sector die bij diegenen past. Banken hebben zo samen een unieke afspraak gemaakt om mensen met een arbeidsbeperking te faciliteren in zinvol werk en in te zetten op échte banen.”
Hoe werkt een participatiecertificaat?
Sabine de Jong van Everyday Heroes – de organisatie achter de participatiecertificaten uit de CAO Banken: “Een participatiecertificaat kun je zien als de brug tussen een werkplek en een werkzoekende. Iemand die niet zelfstandig in staat is het minimumloon te verdienen, kan met zo’n certificaat een beroep doen op bekostiging van gerichte extra ondersteuning. Aanvragen lopen uiteen van werkplekaanpassingen tot coaching en reiskosten. Onze partners kijken heel pragmatisch welke ondersteuning nodig is. Op die manier kunnen mensen toch aan het werk. Wij noemen het ook wel: het Power Certificaat.’’
Wat zijn de voordelen voor de koper van een participatiecertificaat?
De Jong: ‘’Door een certificaat te kopen, help je iemand letterlijk aan een baan en maak je een groot verschil in een mensenleven. Daarnaast zorgt het certificaat voor een positieve bijdrage aan diversiteit op de werkvloer. Ik denk dat diversiteit ongelooflijk belangrijk is. Als je meer verschillende mensen om je heen verzamelt, word je zelf rijker en ontwikkel je een bredere blik. Voor mensen die werken dankzij zo’n certificaat, is het sociale aspect van werk heel belangrijk. Je wordt gezien, krijgt zelfvertrouwen en bent onderdeel van de maatschappij. Want wat is er nu mooier dan ’s avonds trots kunnen vertellen dat je een leuke dag hebt gehad. Dat gevoel verdient iedereen.’’’
Wie zijn er al aan het werk middels de participatiecertificaten van de CAO Banken?
Vester: Inmiddels zijn vanuit de CAO Banken al 22 mensen aan het werk. Via testimonials op de site van Everyday Heroes zijn kandidaten ook te zien en te volgen. Je wordt geraakt door de impact van de certificaten. Neem bijvoorbeeld Anne, die eerst als kok en vervolgens als gastheer aan het werk is bij De Nieuwe Poort in Rotterdam. Of Bart, die heel blij is dat hij bij de Koekfabriek extra begeleiding krijgt om zo de beste koekbezorger te worden. Of kookheld Peter, die met extra ondersteuning via het certificaat werkt in de horeca. Zijn droom is om ooit aan de slag te gaan als volwaardig keukenmedewerker ter ondersteuning van de chefkok. Geweldig als je als sector kan bijdragen aan die diversiteit.”
Dit artikel is eerder verschenen op Bank|Wereld Online