Deutsche Bank en Commerzbank stoppen gesprekken over fusie

25 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Een mogelijk fusie tussen de twee grootste Duitse banken is al in de kiem gesmoord. Eerder lieten ingewijden al weten aan internationale media dat Deutsche Bank en Commerzbank op het punt stonden hun gesprekken te staken. Zojuist raakte bekend dat ze de fusiegesprekken staken. Het samenvoegen is te ingewikkeld en de reorganisatiekosten zouden bijzonder hoog worden. Ook hogere eisen aan kapitaalbuffers zouden een rol hebben gespeeld. 

Al sinds het begin van het jaar zijn er sterke geruchten over een mogelijk samengaan van Deutsche Bank en Commerzbank, twee kwakkelende grootmachten. Halverwege maart zijn de gesprekken formeel gestart. Duitse beleidsmakers zien een droombeeld voor zich van een Duitse superbank, wereldwijd actief en een ideale speler om het Duitse bedrijfsleven te ondersteunen. Financieel analisten hebben vraagtekens gezet bij een fusie, omdat beide banken zo hun moeilijkheden hebben. Die moeilijkheden hebben een fusie in de weg gestaan.

Waar Duitse politici brood zien in een fusie, is dat in andere geledingen van de Duitse maatschappij bepaald niet het geval. Met name onder het personeel en bij de vakbonden is veel weerstand. Zowel Deutsche als Commerzbank kampen met hoge kosten. Een fusie op zichzelf kost natuurlijk ook veel geld, maar wordt vaak aangegaan omdat het onderaan de streep voordelen oplevert. Het schrappen van banen is een bekend nevenverschijnsel en dat is exact waar personeel en bonden bang voor zijn. Ze vrezen een verlies van 30.000 banen. Het is natuurlijk altijd de vraag wat het alternatief brengt.

Buitenlandse partijen op het vinkentouw

Nu Deutsche en Commerzbank hun gesprekken gestopt hebben, is dat uiteraard niet het einde van het verhaal. Feit is dat er bij beide banken iets lijkt te moeten gebeuren om het tij te keren. Nu de fusie definitief niet doorgaat komen er opnieuw buitenlandse partijen in beeld. Vorige week kwam ING in het nieuws door een veronderstelde flirt met Commerzbank. Ook Unicredit, BNP Paribas en Santander worden in verband gebracht met een overname van Commerzbank. Wat betreft Deutsche, ook daar zijn meerdere scenario’s mogelijk, waarbij verschillende delen worden overgenomen. Zo zou UBS interesse hebben in de vermogensbeheertak van de Duitse zakenbank.