ABN Amro en ING behoren tot een groep van acht beleggers die een belang van 25-30% van de aandelen van Euronext willen verwerven, voordat het beursbedrijf dit jaar een eigen notering krijgt, zo blijkt uit berichtgeving van het FD op basis van interne bronnen. Het consortium bestaat verder uit BNP Paribas, Sociéte Générale en Caisse de Depots (CAN), SFPI en Belfius (BE) en Banco Espirito Santo (POR). Euronext zou door de beursgang een waarde tussen de één en anderhalf miljard euro kunnen realiseren. De betrokken partijen geven vooralsnog geen commentaar.
In 2007 fuseerde de Amerikaanse New York Stock Exchange (NYSE) met de Europese beursmaatschappij Euronext. Eind 2013 werd bekend dat de New York Stock Exchange (NYSE) in handen was gekomen van het Amerikaanse Intercontinental Exchange (ICE). Als gevolg van deze overname zal Euronext worden afgescheiden van NYSE en de Londense optiebeurs Liffe. Onder Euronext vallen de beurzen van Amsterdam, Portugal, Parijs, Londen en Brussel.
Nationale beurzen beschermen
De bovenstaande interesse van het banken consortium in Euronext wekt de indruk dat, onder politieke invloed van ondermeer Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, de financiële instellingen van de diverse Europese landen pogen hun eigen beurzen in stand te houden. Door een belang te nemen in Euronext willen de grootbanken voorkomen dat Euronext in externe handen (i.e. beleggers) kan vallen.