Rabobank komt wederom met iets nieuws tijdens muziekfestival Lowlands. Zette de bank vorig jaar al in op de consumptie van toekomstbestendig voedsel, dit jaar introduceert Rabobank zogeheten ‘smart toilets’. Het toilet analyseert de ontlasting en stelt op basis daarvan een voedingsadvies op, dat vervolgens te bestellen is in Brasserie 2050, de eettent met louter toekomstbestendig eten.
Onze ontlasting is iets waarover we eigenlijk weinig tot niet met elkaar spreken. Toch zegt het ontzettend veel over onze algemene conditie. De hoeveelheid, de structuur, de frequentie en noem het maar op verklapt of we gezond zijn of iets moeten wijzigen in ons dieet. De bekende bioloog Midas Dekkers schreef er zelfs een boekje vol over, met de prachtige titel ‘De kleine verlossing of de lust van ontlasten’. Op muziekfestival Lowlands - dat morgen begint - richt partner van het evenement Rabobank zich voor de verandering ook eens op deze kant van het verhaal. Samen met onderzoeks- en innovatiehub Imec ontwikkelde de coöperatieve bank zogeheten ‘smart toilets’.
Analyse lichaamswaarden
Maar wat is nou een smart toilet en wat doet het? Het voorvoegsel smart duidt er al op dat dit geen ordinaire plank met een gat erin is. In de eerste plaats veraangenaamt het smart toilet de noodzakelijke sanitaire stop. Warme sproeiers, föhns en muziek dragen bijvoorbeeld bij aan een geheel nieuwe beleving. Maar waar de echte innovatie in zit is analyse van het voedingspatroon van de bezoeker. Het smart toilet analyseert diverse lichaamswaarden, waaronder urine, hartslag en bloeddruk. Het vertelt toiletgangers of ze mogelijk meer vezels of meer vocht tot zich moeten nemen. Of dat ze misschien iets teveel van een specifiek soort vocht tot zich hebben genomen.
Het smart toilet is het product van samenwerking tussen Rabobank, onderzoekscentrum en specialist in nanotechnologie Imec, The Food Line-up en concertorganisator Mojo. Vanuit het perspectief van Rabobank is het een nieuwe stap op het van duurzaamheid, waarmee het vorig jaar al begon op Lowlands. Het beleid van de bank is niet alleen gericht op efficiënt voedsel met een lage CO2-voetafdruk, maar hiermee dus ook of mensen wel eten wat ze moeten eten. Met name op een festival waar bier en hamburgers vaak welig tieren zal dat waarschijnlijk vaker niet dan wel het geval zijn. Toch is het een interessante innovatie, waar tijdens Lowlands voor het eerst mee geëxperimenteerd wordt bij het grote publiek.
Voedselverspilling verminderen
“Wij zijn gespitst op innovaties die bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk, op alle fronten, groot en klein”, zo laat Rabobank optekenen. “Dankzij gepersonaliseerde voedingssuggesties die de Smart Toilets opleveren kunnen we in de toekomst gerichter kijken welke voeding we daadwerkelijk nodig hebben en wellicht, als een verlengstuk van het huidige project, de negatieve impact op het milieu door voedselverspilling verminderen. Geen betere plek om dat te introduceren dan bij onze Brasserie 2050, waar het voedsel van de toekomst wordt geserveerd.”