Rabobank serveert toekomstbestendig voedsel op festival Lowlands

06 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

In samenwerking met Lowlands biedt Rabobank festivalbezoekers in Brasserie 2050 een blik op het eten van de toekomst. Voedsel dat bestaat uit toekomstige ingrediënten zeewierkaviaar, planktonboter en onkruid. Enerzijds kunnen festivalgangers eens proeven, anderzijds wil Rabobank de mensen aan het denken zetten over voedselvoorziening in de toekomst.

Naar verwachting bevolken in 2050 zo’n 10 miljard mensen onze planeet Aarde, een slordige 3 miljard mensen meer dan nu. Niet alleen moeten die mensen ergens wonen, ze moeten ook te eten hebben. Volgens Rabobank moet de voedselproductie met zo’n 60% omhoog en de ecologische impact ervan met 50% omlaag om in 2050 te beschikken over een leefbare aarde.

Malthusiaans plafond

In het verleden is vaker gewaarschuwd voor plafonds aan voedsel in verhouding met de bevolkingsgroei. Wellicht de bekendste denker is de Britse econoom Thomas Robert Malthus, die rond 1800 mondiale voedseltekorten voorspelde, omdat volgens zijn modellen het aantal mensen exponentieel zou stijgen, maar de voedselproductie lineair. Malthus had het fout. Hij rekende buiten de rek van technische maatregelen. De Industriële Revolutie bijvoorbeeld zorgde voor een groei in voedselproductie die ruim voldoende was om de bevolkingsgroei bij te benen. Niettemin heeft elke diersoort op Aarde een optimaal aantal, zo doceerde de bekende bioloog Midas Dekkers in 2010 nog. Een opvatting waarin hij gesteund werd door de bekende Planet Earth voice-over Sir David Attenborough. Wat en wanneer dat optimum is weet echter niemand.

Zeewierkaviaar, een voorbeeld van toekomstbestendig voedsel

Voorlopig wijzen alle modellen op een snel groeiende wereldbevolking en Rabobank wil bijdragen aan een duurzame voedselvoorziening voor en in de toekomst. Op Lowlands biedt Rabobank een mogelijk kijkje in de toekomst. Op de menukaart in Brasserie 2050 staan onder andere zeewierkaviaar, planktonboter en onkruid. En wat te denken van Salade Biddinghuizen (met CO2-neutrale eieren, croutons van aardappelschillenbrood en groenten van een aan het festivalterrein grenzende boer) of Karma Shoarma (100% plantaardige goudbruin geroosterde shoarma van knolselderij) als vette hap na het feestvieren?

Klimaatimpact

Maartje Nelissen is van The Food Line-Up, dat verantwoordelijk is voor het culinaire concept. Zij legt uit: “Ieder gerecht is gekoppeld aan een voedselvraagstuk, zoals biodiversiteit of zero waste. Een nauwkeurige CO2-meting berekent daarnaast de klimaatimpact ten opzichte van traditionele brasseriegerechten.” Daarbij is nagedacht over de eetzone zelf, die volledig remontabel is opgebouwd en voorzien van stoelen en tafels van gerecycled plastic.