Vermogensbeheerklanten van Rabobank krijgen er binnenkort een nieuwe smaak bij op de menukaart. De coöperatieve bank gaat namelijk beleggen in zogeheten mandaatfondsen, die worden opgezet en beheerd door BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder. Rabobank blijft echter wel de kaders stellen. Hiermee wil de bank de weg vrijmaken voor meer aandacht voor duurzame beleggingen.
Rabobank gaat het door haar belegde vermogen anders beheren. Momenteel is het zo dat vermogensbeheerklanten van Rabobank beleggen in beleggingsfondsen van fondshuizen. Dat gaat veranderen. Rabobank werkt voor de transformatie naar mandaatfondsen samen met vermogensbeheerder BlackRock. BlackRock gaat de nieuwe fondsen opzetten en beheren, binnen de kaders die Rabobank stelt.
Volgens Rabobank leiden mandaatfondsen tot meer transparantie en lagere kosten, waar in de eerste plaats klanten van profiteren. “Met een fors gegroeid belegd vermogen zijn we in staat beleggingsfondsen tegen lagere kosten in te kopen en te beheren. Door nieuwe beleggingsfondsen te laten maken dalen de kosten”, aldus Bart Horsten, directeur Vermogensopbouw bij Rabobank. “Dit betekent dat er op den duur meer rendement overblijft. Dat voordeel komt zo ten goede aan onze klanten. Met de mandaatfondsen bieden we klanten een beter overzicht en meer transparantie zodat zij zich meer bewust worden van hoe hun beleggingen werken.”
Stemmen uit het verleden
Een beter overzicht, meer transparantie en meer rendement. Dat klinkt als muziek in de oren. Er zijn echter ook stemmen die beweren dat mandaatfondsen het vermogen van klanten afromen. Extra saillant is dat het juist Rabobank was dat in 2015 kritiek had op de introductie van mandaatfondsen door concurrent ABN AMRO. Tegenover beleggingssite iexprofs.nl uitte Han Dieperink - tot begin dit jaar Chief Investment Officer bij Rabobank - in 2015 al zijn ongenoegen over mandaatfondsen.
Hij stelde destijds dat ABN AMRO met de mandaatfondsen voor een deel de verboden distributievergoedingen (kickbacks) terugverdiende. Dieperink destijds: “De bank geeft die fondsen een groen-geel verfje, zet er eigen managers op, gaat marketingkosten claimen. Dat telt al snel op tot veertig basispunten. Niemand kan dat controleren. Zo wordt de markt totaal ondoorzichtig." Ondoorzichtigheid is juist wat de AFM met het verbod op kickbacks wilde doorbreken. "Ik ben dan ook tegen", zei Dieperink. "Maar als ABN AMRO succes krijgt met deze aanpak, zullen anderen moeten volgen, vrees ik." Tamelijk uitgesproken woorden van een topbestuurder van een grote bank.
Passend bij coöperatieve cultuur
Rabobank stelt echter dat de eigen introductie van mandaatfondsen niet vergelijkbaar is met eerdere constructies in Nederland. Volgens de bank is het namelijk de eerste keer in Nederland dat een bank en vermogensbeheerder op een dergelijke wijze gaan samenwerken. BlackRock zet de beleggingsfondsen. De fondsen bestaan uit één of meerdere mandaten, waarvoor BlackRock op zoek gaat naar kwalitatief goede mandaatbeheerders op basis van Rabobank’s selectiecriteria.
Wat betreft die selectiecriteria, de fondsen worden ingericht op maat, passend bij de coöperatieve cultuur van de bank. Vanzelfsprekend is een belangrijke rol weggelegd voor duurzaamheid. Het eerste fonds gaat naar verwachting eind volgende maand al live. De rest volgt in de loop van 2020. Rabobank verwacht dat in de loop van volgend jaar alle portefeuilles van vermogensbeheerklanten op deze manier zijn ingericht.