Van Lanschot bespreekt kansen en risico’s van klimaatverandering

25 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Op 12 oktober organiseert Van Lanschot een webinar over klimaatverandering. Daarbij gaat het specifiek over duurzaam beleggen en wonen. Chief Investment Officer Lars Dijkstra licht toe welke mogelijkheden er bestaan om klimaatrisico’s in investeringsportefeuilles te mitigeren en aan de andere kant klimaatkansen juist te benutten. 

Klimaatverandering vraagt tal van sectoren nieuw beleid en nieuwe producten te ontwikkelen. De automobielindustrie bijvoorbeeld moet investeren in schonere motoren, de civiele techniek in toekomstbestendige constructies tegen hoogwater en de landbouwsector in goed gedijende gewassen. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te verzinnen. Ook de financiële sector staat voor immense uitdagingen, want hoe gaat men bestaande investeringsportefeuilles zodanig omturnen dat zij duurzame verandering stimuleren, afscheid nemen van niet duurzame posities en tegelijkertijd nog wat rendement maken? 

Het Ei van Columbus is zeker nog niet gevonden, maar erover praten en van gedachten wisselen kan alleen maar helpen. Daarom organiseert Van Lanschot binnenkort een Klimaatwebinar. Aan het woord komen onder meer weerman Reinier van den Berg, Van Lanschot Chief Investment Officer Lars Dijkstra en Mark Zaal, Founder & COO van De Energiebespaarders. Gezamenlijk bespreken zij meerdere perspectieven van klimaatverandering, waarbij kijkers de kans hebben om tijdens het webinar vragen te stellen. 

Recent beschreef Van Lanschot-bestuurder Richard Bruens in een blog de manier waarop mensen in het algemeen reageren op bedreigingen, namelijk vechten, vluchten of bevriezen. “Wat de beste keuze is, hangt af van de omstandigheden. Als u bijvoorbeeld oog in oog met een beer staat, schijnt ‘bevriezen’ de beste keus te zijn. Maar in andere situaties kunt u echt beter de benen nemen of het gevecht aangaan.”

Onderschatting

Kijkend naar klimaatverandering ziet Bruens Nederlanders vooral kiezen voor bevriezen. Bruens: “Een van de mogelijke redenen is dat we het gevaar nog niet zien, het is nog niet acuut. We hebben toch nog steeds droge voeten? Een andere reden zou kunnen zijn dat het onderwerp te groot en te abstract is.”

Bruens lijkt te vrezen voor onderschatting, iets waarin hij oud DNB-directeur Nout Wellink aan zijn zijde vindt. In een recent interview zei Wellink dat mensen in het geval van crisis altijd de neiging hebben tot onderschatten. Iets wat ook bij klimaatverandering het geval lijkt te zijn. “Maar je moet het steeds afwegen - en dat is het beroerde - tegen de noden van de dag”, aldus Wellink.

Het Klimaatwebinar staat gepland op 12 oktober, tussen 12.00 en 13.00. Aanmelden voor het webinar is mogelijk via deze link