De oproep om zoveel mogelijk cashloos te betalen om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan vindt veel weerklank in Europa. Tijdens de pandemie – die nu ruim een half jaar duurt – verloopt maar liefst driekwart van alle betalingen contactloos. In Nederland loopt de adoptie van contactloos betalen relatief iets minder hard, wat vooral komt door de hoge mate van populariteit al voordat de crisis uitbrak. De cijfers komen naar voren uit data van betalingstechnologiebedrijf Visa.
In de maand maart riepen de supermarkten klanten op om zoveel mogelijk contactloos te pinnen. Enerzijds ter bescherming van hun eigen medewerkers doordat er geen briefjes en muntjes van hand tot hand meer gingen, anderzijds en in het verlengde daarvan ter voorkoming van verspreiding van Covid-19. Immers, bedenk eens hoeveel mensen dezelfde knopjes op het pin-apparaat aanraken op een dag of door hoeveel handen contant geld gaat. Om deze oproep te faciliteren verhoogden de banken zowel de limiet per betaling als de cumulatieve limiet alvorens verplicht weer een code in te toetsen.
Een combinatie van toegenomen mogelijkheden en toch ook angst voor het virus zorgde voor massale adoptie van contactloos betalen. Of dat nu via de pinpas, wearables of Apple Pay verliep. Betalingstechnologiebedrijf Visa meldt dat sinds juni meer dan driekwart van alle Visa-betalingen contactloos verloopt.
Duitsland grootste stijger
Duitsland – de grootste economie van Europa – kent relatief de grootste stijging. Dat is niet verwonderlijk, want zeker buiten de grote steden was de mogelijkheid tot ouderwets pinnen überhaupt al een zeldzaamheid. Laat staan contactloos pinnen. Nederlanders die gewend zijn aan overal kunnen pinnen konden voor best nare verrassingen komen te staan op bezoek bij de oosterburen. Duitsers zijn dol op cash, vooral omdat het veilig en anoniem is. Toch is er sprake van een toename van 33% in contactloos betalen bij onze oosterburen. Andere grote stijgers zijn Zweden (25%), Kroatië, Oostenrijk, Zwitserland en Griekenland (allen 20%).
Qua groei valt het in Nederland mee, met een toename van slechts 15% ten opzichte van een jaar eerder. “Dit komt simpelweg omdat we contactloos betalen al voor de coronacrisis hebben omarmd. Aan het einde van 2019 was immers al 69 procent van alle Nederlandse elektronische betalingen aan de kassa contactloos, blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging”, legt Daniël van Delft uit, Country Manager Nederland bij Visa. Overigens is het niet alleen het aantal contactloze betalingen dat sterk is opgelopen, ook de waarde ervan nam toe. In Nederland gemiddeld met zo’n 20% ten opzichte van vorig jaar.
Voer voor complotten
Veel mensen ervaren de snelheid en het gemak van contactloos betalen en lijken niet snel meer terug te willen. Niet wachten op iemand die net een euro tekort komt of op die persoon die al zijn wisselgeld van het afgelopen jaar inzet als betaalmiddel. Maar er zijn ook groepjes mensen die het als onderdeel van een complot zien.
Zij zien de veronderstelde noodzaak van contactloos betalen als het gevolg van de wens van overheden om steeds meer controle uit te oefenen op hun burgers. Daarom hebben deze overheden een nieuw coronavirus ontwikkeld, bedoeld om de burgers angst aan te jagen en hun veilige havens te laten verlaten. Uiteraard maken de banken – die toch al van cash geld af willen, want te duur en onevenredig hoge veiligheidsrisico’s – deel uit van deze samenzwering. Een vermakelijke theorie? Ja. Een waarschijnlijke theorie? Niet echt…