Limiet voor contactloze betalingen opgeschroefd naar €50

25 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

De limiet voor contactloos betalen zonder pincode gaat tijdelijk omhoog van €25 naar €50. Daarmee willen banken en andere betaaldienstleveranciers meewerken aan het tegengaan van verspreiding van het coronavirus. Consumenten hoeven hiervoor verder niets te doen. In totaal gaat het om zo’n 380.000 betaalautomaten die moeten worden aangepast. Dit gebeurt op afstand. In supermarkten en andere drukbezochte winkels is de maatregel reeds van kracht.

Een week nadat de Nederlandse banken al berichtten over verhoging van de cumulatieve limiet voor contactloze betalingen zonder pincode van €50 naar €100, gaat nu ook de limiet per betaling omhoog. Consumenten hoeven zodoende nog minder vaak pinapparaten aan te raken, die zonder veel fantasie als besmettingshaarden gezien kunnen worden. Zeker met berichten in het achterhoofd dat het virus één tot enkele dagen buiten een lichaam kan overleven. 

De planning is dat de wijziging in de betaalapparaten vandaag operationeel zal zijn voor in elk geval driekwart van het totaal, nadat de afgelopen dagen hard gewerkt is om alle 380.000  aan te passen. Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukken wel dat het gaat om een tijdelijke maatregel, die waarschijnlijk teruggedraaid wordt als het risico van het coronavirus tot normale proporties is teruggevallen. 

Hoe minder aanrakingen, hoe beter

“Hoe minder consumenten een betaalautomaat moeten aanraken om hun pincode in te tikken, hoe beter. Voor ons is wel belangrijk dat de banken eventueel misbruik blijven vergoeden tot de hogere limieten”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. De banken geven aan dat zij schade door verloren of gestolen pinpassen ook tot de hogere limieten blijven vergoeden.

De Raad Nederlandse Detailhandel is blij met de aankondiging. “We vragen klanten al om zoveel mogelijk te pinnen, liefst met een contactloze bankpas, mobiele telefoon of wearable. Dat dit nu ook voor grotere aankopen zonder pincode kan, helpt enorm”, aldus directeur Eus Peters.