Toen Annette Mosman begon aan haar carrière had ze niet zoveel met de financiële wereld. Sinds vorige maand staat ze aan het hoofd van pensioenuitvoerder APG. Vanwaar de ommekeer? Ze zag de enorme impact die de sector heeft in de samenleving. Wat dat betreft kan ze komende jaren haar lol op: “De reden waarom ik deze baan heel graag wil doen, is dat als er een moment is in je leven dat je impact kan hebben, dan is het hiermee: de grootste pensioenhervorming.” Jeroen Broekema sprak Mosman uitgebreid in zijn Leaders in Finance-podcast.
APG verzorgt het pensioen van 4,6 miljoen deelnemers en 22.000 werkgevers. Jaarlijks ontvangt de pensioenuitvoerder voor meer dan €13 miljard aan premies en keert een vergelijkbaar bedrag uit aan deelnemers. Het totale vermogen dat APG onder beheer heeft bedraagt €570 miljard en wordt belegd in meer dan 6.000 partijen.
Met deze cijfers behoeft het verder waarschijnlijk weinig toelichting dat je in de financiële sector veel impact kunt maken. En laat dat nou precies zijn wat Anette Mosman (53) wil bereiken in haar werk.
“Wat mij drijft is impact hebben”, zegt ze resoluut. “En helemaal als het ‘against all odds’ is. Hoe moeilijker de strijd, hoe moeilijker de transformatie en dan toch impact kunnen hebben en dat voor elkaar krijgen, zodat andere mensen daar baat bij hebben. Dat vind ik heel gaaf. En dan wil ik dat het liefst met een team doen.”
Gegrepen door de financiële sector
Mosman ervoer de maatschappelijke impact van de financiële sector voor het eerst toen ze werkte als accountant voor KPMG. “In eerste instantie trok finance me niet aan, maar toen ik zag dat daar de grootste cultuurverandering en transformaties plaatsvonden, en de impact die dat op levens heeft – of je nou bij een bank, verzekeraar of een pensioenuitvoerder bent – toen werd ik wel gegrepen door de financiële sector.”
Na een uitstapje bij Atos werd ze in 2006 partner binnen de Financial Services-praktijk van KPMG, waarna ze als CFO en CEO werkte bij verzekeraar Generali. Drie jaar geleden startte ze als CFRO bij APG en vorige maand nam ze het stokje over van Gerard van Olphen en werd daarmee CEO van de pensioenuitvoerder.
Als je ruim een kwart van de Nederlanders helpt bij het voorzien in een goede oude dag, is het duidelijk dat je veel maatschappelijke impact maakt. De laatste jaren gaat het echter ook veel over een ander soort impact: pensioenfondsen worden steeds meer geacht hun financiële gewicht in de strijd te gooien om bij te dragen aan een betere wereld. Terwijl vaak wordt gedacht dat het behalen van hoge rendementen en duurzaam beleggen elkaar in de weg zitten, versterken deze twee doelstellingen elkaar volgens Mosman juist.
“Het begint met een belief – mijn persoonlijk belief maar ook van APG – dat is dat het investeren in alles rondom sustainable development goals uiteindelijk tot een beter rendement leidt. Dus wij willen zorgen voor pensioenwaarde, dat is niet alleen in euro’s maar ook in een goede wereld. Dus ik geloof heel erg in duurzaamheid. Dat kan je ook doen omdat je een langetermijninvesteerder bent. We hebben het geduld en de tijd.”
Het grootste pensioenstelsel op zijn kop
Over geduld en tijd gesproken, na tien jaar onderhandelen ligt er sinds een kleine twee jaar eindelijk een nieuw pensioenakkoord. Daarmee gaat een van ’s werelds grootste pensioensystemen de komende jaren flink op de schop. Mosman vindt het fantastisch om in deze tijd leiding te mogen geven aan APG.
“Ik ben overtuigd van de inhoud van de pensioenhervorming. Het heeft veel te lang geduurd met die tien jaar, maar er is echt goed over nagedacht.”
“De reden waarom ik deze baan heel graag wil doen, is dat als er een moment is in je leven dat je impact kan hebben, dan is het hiermee: de grootste pensioenhervorming. Ik ben overtuigd van de inhoud van de pensioenhervorming. Het heeft veel te lang geduurd met die tien jaar, maar er is echt goed over nagedacht. De belangrijkste elementen uit het oude contract, die verplichtstelling en het collectief is behouden.”
Ze heeft er alle vertrouwen in dat de hervorming de komende jaren goed gestalte zal krijgen. “We hebben nu vijf jaar om dat goed te doen en we hebben die expertise in huis. Dus ja, het is spannend in de vorm van ‘exciting’. Dat geldt voor ons, voor heel de RvB en heel veel collega’s van mij. We hebben ongelooflijk veel zin om dit nu vorm te geven.”
Een gezamenlijk doel hebben
Daarmee stipt Mosman een ander belangrijk punt aan van wat haar drijft in haar werk: zoals ze al aangaf maakt ze het liefst impact als onderdeel van een team. “Het belangrijkste vind ik altijd om een gezamenlijk doel te hebben. Dus toch om, in corporate termen, een visie neer te zetten en mensen daarvoor te porren. Inspireren is het mooie woord. Als je iets moois hebt staan op de horizon van ‘daar willen we naartoe’ en je mobiliseert daarop energie.”
Dat betekent ook dat ze anderen graag in hun kracht zet door ze veel verantwoordelijkheid te geven, en dat ze bewust inzet op diversiteit binnen haar team. “Als je naar mijn teams kijkt, dan zijn het meestal geen saaie teams, dat is wel heel divers. Daarmee bedoel ik niet alleen man/vrouw, maar wel hele verschillende mensen. Als leider ben je niet degene die dat continu hoeft aan te wakkeren want als daar allerlei verschillende mensen zitten komt er vanzelf iets op gang.”
Daarbij mag het af en toe best een beetje schuren. Daarom selecteert Mosman soms bewust mensen die anders denken dan zij. “Ja, en dat zeg ik dan ook ‘Jij bent precies zo een type waar ik pukkels van krijg.’ Ik weet daardoor goed dat je dat nodig hebt”, legt ze uit. “Maar dat maakt het leven ook leuk, toch? Als je alleen maar mensen om je heen hebt die het met je eens zijn is de discussie ook vrij snel klaar.”