Volksbank-toezichthouder Van Rutte stapt op na kritisch rapport

19 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onlangs maakte de Volksbank bekend dat Jan van Rutte zijn taken als voorzitter van de Raad van Commissarissen vervroegd neerlegt. Het besluit volgde drie weken na de publicatie van een kritisch onderzoek over het functioneren van de Volksbank-top. Het rapport concludeerde dat onderlinge ruzies, intimidatie en pestgedrag binnen de directie voor een onveilige werksituatie zorgden. Van Rutte blijft aan tot er een opvolger gevonden is.

Periode van onrust

Het rapport volgt naar aanleiding van een onrustige periode binnen de bank. Zo ontsloeg de rvc afgelopen zomer financieel directeur Pieter Veuger al na vijf maanden. De rvc gaf destijds aan de juiste dynamiek tussen de directieleden te missen. Veuger meende juist misstanden bij de bank te zien. Kort daarop volgde het vertrek van operationeel directeur Mirjam Verhoeven, mede omdat ze de rvc een gebrek aan transparantie, steun en daadkracht verweet.

Tevens behaalde de Volksbank negatief het nieuws omdat de nieuwe ceo Martijn Gribnau vasthield aan zijn Amerikaanse verblijfsvergunning. Hierdoor kwam de bank onder de strenge Amerikaanse sanctiewet te vallen. Volgens onder andere Verhoeven trad de rvc te laconiek op in dit dossier.

Volksbank-toezichthouder Van Rutte stapt op na kritisch rapport

Pestgedrag, intimidatie en een onveilige werksituatie

De onderzoekers van het rapport concludeerden dat de verstoorde verhoudingen ontstonden door misverstanden over de precieze taken van directeuren en incidenteel leidde tot onderling pestgedrag, intimidatie en een onveilige werksituatie voor sommigen. 

Aanvankelijk verbond de Volksbank geen personele consequenties aan de uitkomst van het onderzoek. Wel gaf de bank aan dat er maatregelen waren getroffen die bijdroegen aan een betere dynamiek. Volgens het Financieel Dagblad is het waarschijnlijk dat het ministerie van Financiën en staatsaandeelhouder NLFI daar geen genoegen mee namen, omdat de misstanden een beeld creëerde dat de rvc de grip op de organisatie kwijt was.

Stevig en helder

Van Rutte noemt de conclusies in een persbericht stevig en helder. “Ik betrek deze ook op de Raad van Commissarissen en op mijzelf als voorzitter van de raad. Er zijn inmiddels maatregelen die eraan bijdragen dat er weer sprake is van een betere en gezonde dynamiek.”

“Nu de bank een volgende fase in gaat, met een nieuwe directievoorzitter en een nieuwe topstructuur is het logisch dat ook de Raad van Commissarissen een nieuwe voorzitter krijgt. Het is voor mij dan ook een natuurlijk moment om binnenkort het stokje over te dragen”, stelt Van Rutte tot slot.

Van Rutte werd op 1 oktober 2015 benoemd tot voorzitter van de RvC van de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, en in april 2018 werd hij nog herbenoemd voor een periode van vier jaar.