De volgende bestemming voor de Chief Operations Officer van ING is bekend: Roel Louwhoff start per 1 november als Chief Digital Technology en Innovation Officer bij de Britse bank Standard Chartered. Helemaal verrassend is het vertrek niet, ING maakte in april al bekend dat Louwhoff bij de bank zou vertrekken.
Standard Chartered-CEO Bill Winters is verheugd met de komst van Louwhoff. “De toevoeging van Roel aan ons team is op een cruciaal moment in onze transformatie naar de agile, digitale en toekomstgerichte organisatie die we moeten zijn. We zullen profiteren van zijn kennis en ervaring als digitale leider en ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken om ons platform naar nog grotere hoogtes te brengen.”
ING Neo
Het vertrek van Louwhoff hangt samen met de reorganisatie binnen ING. De bank wil zich sterk profileren als fintechbank en brengt al zijn innovatieactiviteiten onder in de nieuw op te richten tak ING Neo. De positie van Chief Innovation Officer werd opgeheven, waarmee ook Benoît Legrand bij de bank vertrok. Ron van Kemenade werd juist benoemd tot Chief Technology Officer; een functie die nog niet eerder bestond.
Het vertrek van Louwhoff werd al in april bekendgemaakt. Destijds gaf hij aan dat het – na zeven jaar in het bestuur te hebben gezeten – een mooi moment was om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. “Ik heb de afgelopen jaren enorm genoten van de reis en wil al mijn 57.000 collega’s bedanken voor alle mooie herinneringen.” Louwhoff werkte sinds 2014 als COO bij ING.
Opleidingsinstituut
Louwhoff is bepaald niet de eerste ING-topman die aan een nieuwe uitdaging begint. Vorig jaar vertrok CEO Ralph Hamers naar het Zwitserse UBS, stapte Roland Boekhout in 2019 over naar het Duitse Commerzbank en haalde Rabobank CFO Bas Brouwers en innovatiedirecteur Bart Leurs bij ING weg.
Tevens hebben Lars Kramer (CFO bij ABN AMRO), Martijn Gribnau (De Volksbank-CEO), Thomas Eterman (CCO bij BNG Bank) en Maarten Edixhoven (CEO bij Van Lanschot Kempen) allen een verleden bij ING. ING lijkt zich daarmee steeds meer (ongewenst?) als Nederlandse opleidingsklas van het bankwezen te profileren.